Najave Srbija

Izložba: Frojd i(li) Jung

Tokom 2015. obeleženo je 140 godina od rođenja Karla Gustava Junga,osnivača analitičke psihologije, a 2016. – 160 godina od rođenja Sigmunda Frojda i 120 godina psihoanalize, čiji je Frojd rodonačelnik. Svojim revolucionarnim teorijama i Frojd i Jung su neosporno izvršili dalekosežan i presudan uticaj, kako na nauku, tako i na književnost i umetnost, filozofiju, teologiju i praktično na celokupnu kulturu 20. veka.

frojd-korica-782x800

U Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ tokom januara i februara priređena je izložba u čast ovih značajnih jubileja koja je otvorena, kako za akademsku, tako i za širu publiku. Izložba je, inače, druga po redu u okviru zajedničkog projekta Filozofskog fakulteta u Beogradu i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ pokrenutog 2014. godine, pod nazivom Velikani filozofskih nauka.

Izložena su Jungova i Frojdova dela na nemačkom jeziku, zatim prevodi na srpski jezik, kao i tumačenja i studije naših autora iz bogatog fonda Univerzitetske biblioteke koja nesumnjivo otvaraju polja mogućnosti tumačenja koje nadilazi područja psihijatrije i psihologije.

Na završnoj svečanosti 23. februara u 13 sati o Frojdu i Jungu govoriće profesori Filozofskog fakulteta u Beogradu prof. dr Velimir B. Popović i prof. dr Petar Jevremović. Pozdravne reči uputiće njegova ekselenicija Žan – Daniel Ruh, ambasador Švajcarske u Beogradu, gospodin Johanes Iršik, ataše za kulturu ambasade Austrije u Beogradu i prof. dr Aleksandar Jerkov, direktor Univerzitetske biblioteke.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.