Filmovi&Serije Najave Srbija

Istraživanje zastarelih slučajeva, od ponedeljka 7. februara u 21.00, Viasat History

Smrtonosna posekotina na vratu mumije, neobjašnjiv nestanak dva princa i sumnjivo samoubistvo umetnika: od drevnog Egipta do vrhunca Holivuda, Istraživanje zastarelih slučajeva ponovo ispituje slučajeve zbog kojih se stručnjaci i danas češu po glavi koristeći najsavremenije forenzičke tehnike. Ova serija u šest delova, čiji je domaćin Florens Kasumba, poznata iz Marvelovih filmova, debituje u ponedeljak 7. februara u 21.00 na kanalu Viasat History, nakon čega će uslediti nova epizoda svakog radnog dana uveče, a u ovom članku otkrivamo neke od dosijea o slučajevima koji su istraženi tokom serije.

Ramzes III i zavera u haremu

Ramzes III, koji je vladao u 13. veku p. n. e., živeo je u prilično burnom vremenu. Na primer, prvi štrajk u istoriji bio je za vreme njegove vladavine, pa možda i ne čudi što je postojala zavera protiv njega. Prema savremenim zapisima, čak su i jedna od njegovih žena i sin bili umešani u zaveru. Ali kako je tačno Ramzes umro? Na prvi pogled, ništa u vezi sa njegovom mumijom – koja je pronađena u 19. veku – nije predstavljalo ništa neobično. Ali savremeni CT snimak je pokazao da je Ramzes imao duboku posekotinu na vratu, nedostajao mu je jedan nožni prst i imao je nekoliko preloma na nogama. Istraga je pokazala da su udarci u nogu verovatno izazvani sekirom, dok je rana na vratu možda izazvana bodežom. Znači Ramzes je ubijen.

Zapisi pokazuju da su počinioci zavere o atentatu, poznate kao zavera u haremu, takođe zarobljeni, a većina njih je osuđena na smrt – uključujući Pentavera, jednog od Ramzesovih sinova. U prilog tome ide i činjenica da su DNK testovi pokazali da je Ramzes u srodstvu sa prethodno neidentifikovanom mumijom koja je sahranjena pod neprikladnim okolnostima, što ukazuje da je bio izdajnik. To bi mogao da bude Pentaver, koji je bio prisiljen da se obesi. Drugim rečima, pretpostavka da su Ramzesa ubili njegovi rođaci je dokazana.

Kako je Vinsent Van Gog umro?

Do današnjeg dana se veruje da se Vinsent Van Gog ubio: slikar se upucao u srce dok je vežbao na terenu, ali nije bilo svedoka ovom incidentu i mogućnost prljave igre nije istražena. U vreme svoje smrti, Van Gog je boravio u gostionici, a krčmarova kćerka je godinama kasnije svedočila da joj je slikar rekao: „Pokušao sam da se ubijem“. Tu tvrdnju je potkrepio mladić po imenu Rene Sekretan, koji je tvrdio da mu je Van Gog ukrao pištolj. Ovaj pištolj je pronađen 60 godina kasnije u polju gde je Van Gog radio pre svoje smrti.

Niska vatrena moć pištolja podržava teoriju da je ispaljen iz neposredne blizine, tako da je mogao biti u ruci umetnika u trenutku pucnjave. Međutim, lekar sudske medicine je pokazao da ako se Van Gog upucao ovim pištoljem, trebalo je da bude tragova baruta oko ulazne rupe, a koža je trebalo da bude spaljena, ali pregled u to vreme nije pokazao dokaze za to. Stoga je najverovatnije neko drugi pucao iz pištolja: prema Stivenu Najfehu, Van Gogovom biografu i saradniku emisije Istraživanje zastarelih slučajeva, to je bio niko drugi do 16-godišnji Sekretan, koji je stalno ismevao Van Goga. Slikar je svedočio da je on sam pucao iz pištolja jer je ionako želeo da umre.

Merilin Monro: Misteriozna smrt ikone

Prerana smrt jedne od najvećih filmskih ikona 20. veka i dalje je obavijena pitanjima. Da li bi se stvarno ona ubila sa 36 godina, ili je bila žrtva zavere u koju je umešan predsednik Kenedi? Monro je nađena mrtva u svom stanu avgusta 1962: brza obdukcija je otkrila da se predozirala. Međutim, neki nagađaju da ikona nije počinila samoubistvo, već da ju je ubio Bobi Kenedi ili mafija. 

Prema najnovijim teorijama, glumicu je ubio njen navodni tadašnji ljubavnik, doktor Ralf Grinson. Ova teorija je podržana misterioznom kutijom pronađenom u biblioteci UCLA 2019. godine. U ovoj kutiji su nalazili fajlovi koje je Grinson sakupio o Monro, čiji je sadržaj nosio oznaku poverljiv 20 godina odmah nakon što je otkriven, što je dodatno pojačalo sumnju. Grinson je bio taj koji je pronašao telo glumice, i mnogi sumnjaju da je on predozirao glumicu barbituratima koji su joj oduzeli život. Emisija Istraživanje zastarelih slučajeva pokušava da suzi krug mogućih počinilaca otkrivanjem novih dokaza, obavljanjem novih intervjua i posetom mestu smrti Monro, istovremeno pružajući sveobuhvatan pogled na Holivud iz 1960-ih.

Ovo su samo neki od poznatih i zloglasnih slučajeva iz prošlosti koje emisija Istraživanje zastarelih slučajeva istražuje kako bi pronašla nove uvide u stare dokaze i nove tragove za rešavanje misterija koje su stare decenijama ili čak hiljadama godina – ekskluzivno na kanalu Viasat History.

Izvor i odgovonost objave: Katarina.Djordjevic@viasatworld.com

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.