Festival uličnih svirača / Street Musicians Festival / Novi Sad

0

Festival uličnih svirača je, kao i prethodnih godina, pozvao sve pojedince, sastave i trupe iz domena muzike, plesa, performansa i pantomime, kao i klovnove, žonglere, glumce i druge artiste koji sebe vide u duhu ulične umetnosti i žele da postanu deo velike porodice učesnika dosadašnjih četrnaest festivalskih izdanja. Tokom četiri meseca, na konkurs se prijavilo stotinak umetnika i umetničkih grupa iz zemlje i inostranstva, najčešće muzičara. Neki su se Festivalu obraćali tonom iskusnih profesionalaca, a nekinaoružani šarmom amaterizma. I jedni i drugi, odmah se videlo, žarko su želeli da budu deo programa koji će Novosađani imati priliku da prate u užem centru grada početkom septembra ove godine.

Specifičnost ovogodišnjeg konkursa za učestvovanje na Festivalu uličnih svirača bila je u tome što su se umetnicima nudile tri kategorije prijavljivanja: za angažman s pokrivenim troškovima puta, smeštaja i honorara, sa obezbeđenim smeštajem i samo sa obezbeđenim mestom za nastup. Ova novina je uvedena sa željom da Festival bude usklađen sa iskustvima i trendovima sličnih manifestacija u Evropi i svetu. Prilikom prijavljivanja, umetnici su birali kategorije koje im odgovaru, i, naravno, dostavljali svoje biografije i promo materijale. Umetnički odbor Festivala, u sastavu Zlatomir Gajić, Jovan Marjanović, Jana Katić i Predrag Đuran, na kraju, selekciju je napravio tragom koncepta i mogućnosti finansiranja manifestacije.

 Festival uličnih svirača / Street Musicians Festival / Novi Sad


Festival uličnih svirača / Street Musicians Festival / Novi Sad

Druga ovogodišnja novina jeste osnivanje Saveta građana Festivala uličnih svirača, koji se sastoji od nekih zaista zanimljivih, maštovitih Novosađana, ikoji je zajedno sa Umetničkim odborom odabrao izvođače za nastup na festivalu.

Ovogodišnje, 15. izdanje Festivala uličnih svirača biće održano od 3. do 5. septembra, u Novom Sadu. Festival organizuje Umetnička asocijacija Inboxiz Novog Sada, uz podršku Grada Novog Sada i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i informisanje, Turističke organizacije Grada Novog Sada, Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu i Naftne industrije Srbije.

Event

Oglašavanje

O autoru

Avatar

Krenuo sa sportom, prešao na turizam, završio na internetima. Analogno dete u digitalnom svetu. Ne voli nepravdu. Kolumnista.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend