Najave Srbija

FABelgrade 2016 najavljuje novu eru tehnološkog preduzetništva

Novi talas preduzetništva koji nas očekuje u godinama koje slede biće zasnovan na biotehnologiji, a konferencija FABelgrade 2016 prvi put u Srbiji otkriva šta podrazumeva ovaj „biznis budućnosti“ i kakve su šanse naše zemlje.

Konferencija FABelgrade 2016 biće održana 14. i 15. maja u beogradskom Domu omladine u organizaciji NVO „Fab Inicijativa“ i pod pokroviteljstvom ambasade SAD u Srbiji. Biće to prvi veliki događaj u regionu koji se bavi promocijom preduzetništva budućnosti, a ulaz je besplatan za sve posetioce.

Jedan od osnivača „Fab Inicijative“ i organizator konferencije dr Ivana Gađanski kaže da je već sada sasvim izvesno da će biotehnologija biti jedna od najbitnijih privrednih grana budućnosti, ali i velika šansa za otvaranje novih radnih mesta i rešavanje problema nezaposlenosti, posebno među mladim ljudima kojima će biti potrebna nova znanja i veštine o kojima će biti reči na predstojećem događaju.

TEDFellows Retreat 2013. August 17 - 21, 2013, Whistler, BC. Photo: Bret Hartman
TEDFellows Retreat 2013. August 17 – 21, 2013, Whistler, BC. Photo: Bret Hartman

U Americi su još 2012. stručnjaci prognozirali da će novi talas preduzetništva voditi biolozi, a ne samo programeri. Sada, u 2016. godini, upravo to se i događa i biotek preduzetništvo preuzima primat. Kroz bio-fablabove i male zemlje, kao što je Srbija, imaju mogućnost da se uključe u ove globalne trendove i da se povežu sa fablabovima iz drugih zemalja i tako učestvuju i u međunarodnim projektima„, objašnjava dr Gađanski.

Upravo FABelgrade 2016 biće idealna prilika za to povezivanje jer će na njoj svoja znanja i iskustva sa posetiocima podeliti neki od vodećih svetskih stručnjaka i preduzetnika u ovoj oblasti. Među njima su i Gordana Vunjak Novaković čiji startap pravi kosti od ćelija samog pacijenta, Deni Kabrera koji će govoriti o korišćenju 3D bioštampača za štampanje živih tkiva, jedan od vodećih stručnjaka za open source biomaterijale Endrju Peling, izumitelj 3D štampača koji može da štampa sam sebe Adrijan Bojer, kao i Greg Gejdž koji pravi elektroniku za interakciju sa nervnim sistemom.

O potencijalu ove oblasti najbolje svedoči predviđanje Evropskog parlamenta da će samo u zemljama Evropske unije do 2025. godine biti otvoreno čak sedam miliona novih radnih mesta u STEM sektoru (nauka, tehnologija, inženjering i matematika), zbog čega će najveći izazov biti upravo stvaranje kvalifikovanih kadrova za ove oblasti koje će biti centralna tema predstojeće konferencije.

Brojne radionice, panel diskusije i predavanja koja posetioce očekuju 14. i 15. maja u Domu omladine upotpuniće i tri prateća događaja u ponedeljak, 16. maja. Dva predavanja Denija Kabrere o 3D bioštampi, na Fakultetu inženjerskih nauka u Kragujevcu (10.00) i na Biološkom fakultetu u Beogradu (18.00), koja će podrazumevati i praktičnu demonstraciju sa 3D bioštampačem.

Istog dana u beogradskom ICT Hub-u kanadski naučnik Endrju Peling govoriće o preduzetništvu u biotehnologiji, dok će turski preduzetnik Memet Unsal od 16.00h do 18.00h biti na raspolaganju za mentorske sesije sa zainteresovanim startapima.

Koorganizatori FABelgrade 2016 su „Polyhedra Fab Lab“ i „Fab Lab Belgrade“, a konferencija će biti održana i uz podršku brojnih sponzora, među kojima su i „Seven Bridges Genomics“, „Delta Holding“ i „Nordeus“.

Detaljne informacije o programu, predavačima i radionicama, kao i formular za prijavu za događaje na kojima je broj posetilaca ograničen, dostupni su na sajtu.

About the author

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.