Najave Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

„Džez za Dž“ u Domu omladine

Jednom nedeljno, u redovnom terminu matinea subotom od 13 časova, posetioci će imati priliku da čuju nove domaće džez izvođače. Pored održavanja pažnje javnosti o delatnosti Beogradskog džez festivala i podrške domaćoj džez sceni, ovaj ciklus koncerata ima za cilj i negovanje dobrog muzičkog ukusa i stvaranje nove džez publike, posebno među mladima.

Program DŽEZ ZA DŽ svake godine predstavlja neke od najvećih novih talenata domaće scene. Do sada su u Domu omladine nastupali Maks Kočetov Kvartet, Eyot, Luka Ignjatović Kvartet, Milan Petrović Kvartet, Majamisty Trio, Fish in Oil, Katarina Kačunković Trio, Stoiks, Loud Gretches, učenici džez odseka SMŠ „Stanković“ i drugi, a uglavnom se radilo o premijernim solo koncertima pomenutih umetnika u našem gradu. Skoro svi kasnije su postali poznati širom zemlje, a neki od njih su u međuvremenu napravili karijere vredne međunarodne pažnje.

Dzez za dz

Nove snage koje DOB preporučuje ove jeseni su: House Of Jade (10.9.), Quantum Field (17.9.), te sastavi Katarine Kočetove (24.9.) i Miloša Čolovića (1.10.). Ove godine prvi put će se predstaviti novi džez heroje na popularnom Zidiću Doma omladine Beograda, odnosno na Platou Milana Mladenovića (u slučaju loših vremenskih uslova, nastupi će biti u Klubu Doma omladine Beograda).

House of Jade
House of Jade

Prekosutra, 10.9. nastupiće bend House of Jade nastao 2015. godine udruživanjem četvoro mladih muzičara sa beogradske džez scene. Kvartet je okupljen sa željom da se stavi akcenat na izvođenje džez muzike šezdesetih godina, kompozicija poznatih džez izvođača tog perioda, kao što su Wayne Shorter, Herbie Hancock, Joe Henderson… Sastav čine: Ivan Radivojević, truba, profesor džez trube u muzičkoj školi Stanković u Beogradu; Andreja Hristić, klavir, profesor džez klavira u muzičkoj školi Josif Marinković u Vršcu; Boris Šainović, kontrabas, student džez kontrabasa na Fakultetu Muzičkih Umetnosti u Beogradu; Nikola Banović, bubnjevi, student džez bubnjeva na Fakultetu Muzičkih Umetnosti u Beogradu.

„Nema nikakvog razloga da u ugodnu šetnju centrom Beograda ne ubacite jedan odličan koncert pred svaki subotnji ručak“, poručuju iz Doma omladine pred „DŽez za DŽ“ i podsećaju da će se Beogradski džez festival, u svom 32. izdanju održati od 26. do 30. oktobra 2016. godine pod sloganom „PLANETA DŽEZ“. Najstariji i međunarodno najpriznatiji srpski džez festival, omiljen među domaćom publikom, u svom 32. izdanju predstavlja i dalje nove tendencije u džez muzici iz svih krajeva sveta, kao i odabrane legende koje su postavile temelje savremenom shvatanju džeza. Ove godine stavlja se poseban naglasak na muzičare koji dolaze iz latinskih zemalja, od Italije do Portugalije.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.