Najave Srbija

Dr Boris Buden gostovaće u „Filozofskom teatru” Narodnog pozorišta u Beogradu

Na Sceni „Raša Paović” u „Filozofskom teatru” Narodnog pozorišta u Beogradu, 7 juna 2017. od 20 časova i 30 minuta, gostovaće jedan od najoštrijih umova Balkana, filozof i publicista dr Boris Buden.

(Fotografija: Dr Boris Buden, 2016; „Pešćanik”)

On će govoriti o mnogim značajnim pitanjima današnjice – poraz socijalističkog projekta, ideologija postkomunističke tranzicije, istorijski revizionizam, sadašnji nacionalizmi u Evropi i na Balkanu, evropski fašizam i antifašizmi, mit o dva totalitarizma, korupcija globalnog kapitalizma, nadideološka idila neoliberalizma i rasistički elitizam građanskih klasa. Na kraju, postavlja se pitanje: „Da li je na ovim prostorima, uopšte, moguće u skorijoj budućnosti zamisliti neku novu socijalističku revoluciju?”

Buden je doktorirao teoriju kulture na „Humboltovom univerzitetu” u Berlinu. Objavio je više knjiga i studija u oblasti filozofije, politike, lingvistike i teorije kulture i umetnosti. Takođe, preveo je i neka od najznačajnijih dela Sigmunda Frojda. Gostujući je predavač na Univerzitetu „Bauhaus” u Vajmaru.

(Fotografija: Dr Boris Buden, 2013; Radio „Slobodna Evropa”)

Razgovor sa Borisom će voditi Srećko Horvat, a karte možete kupiti na biletarnici Narodnog pozorišta u Beogradu, po ceni od 200 dinara.

(Fotografija: Program devetog Muzičkog festivala „LEDAMUS”, 2017)

Nedavno su u Srbiji premijerno prikazani sledeći filmovi: „Moćni rendžeri”, „Mali šef”, „Smisao života jednog psa”, „Sve, baš sve”, „Krug” i „Čuvari plaže”. Održani su i jubilarni 70. Kanski filmski festival, deseti Međunarodni festival dokumentarnog filma „Beldocs”, dok je u toku održavanje Festivala evropskog filma u Leskovcu, devetog Muzičkog festivala „LEDAMUS” („Leskovački dani muzike”), 62. po redu „Sterijinog pozrja”, a od novembra 2016. godine pokrenut je i projekat „Šabački teatarski pokret”.

Pogledajte trejlere filmova:

Mesečni repertoar Narodnog pozorišta u Beogradu možete da pogledate ovde.

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.