Najave Bosna i Hercegovina Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

Discovery kanal najavljuje premijeru dokumentarne serije „Komarci“

U susret toplim letnjim mesecima, kompanija Discovery koristi priliku da kroz novi dokumentarni serijal ukaže na jedan od najčešćih pojedinačnih prenosilaca smrtonosnih bolesti u modernoj ljudskoj istoriji: komarce. Premijera serije “Komarci” zakazana je za četvrtak 6. jul u 21:00 na Discovery kanalu.

Širom sveta, sve više se govori o pojedinačnim epidemijama virusa i bolesti kao što su Zika virus, malarija, virus Zapadnog Nila, žuta groznica i drugi. Prenosioci ovih virusa su komarci koji se razmnožavaju neverovatnom brzinom. Ubrzane promene u prirodi, uključujući klimatske promene i porast međunarodnog saobraćaja povećale su i nivo opasnosti koje predstavljaju komarci svojim ubrzanim širenjem po planeti.

Komarci  je serijal koji ulazi duboko u jedinstvenu biologiju komaraca, otkrivajući njihovu nesvakidašnju sposobnost da se prilagode i odupru naporima koje stručnjaci ulažu kako bi ih kontrolisali. Narator u ovom dokumentarcu je glumac nominovan za Oskara, Džeremi Rener (Jeremy Renner). Gledaoci će biti u prilici da pogledaju intervjue sa doktorom Tomom Frajdenom (Tom Frieden), bivšim direktorom centra za prevenciju i kontrolu bolesti; kao i sa Bilom Gejtsom (Bill Gates) ko-predsednikom Fondacije Bil i Melinda Gejts, koji ističe da je suzbijanje bolesti koje prenose komarci jedan od globalnih zdravstvenih prioriteta.

“Već više od 30 godina kompanija Discovery teži da probudi znatiželju svoje publike, da pokrene dijalog i da ohrabri na akciju kroz naše programe i brendove širom 220 zemalja i teritorija”, rekao je Dejvid Zaslav (David Zaslav), predsednik i direktor kompanije Discovery Communications. “Serijal Komarci ukazuje na potrebu da se suprotstavimo ovoj sve većoj pretnji po naše zdravlje. Ponosni smo što smo u mogućnosti da preko našeg programa pozovemo kako građane tako i svetske lidere da deluju zajedno.”

“Kompanija Discovery na najbolji način prikazuje ovaj globalni problem i posledice koje on ima na pojedince i njihove lokalne zajednice”, izjavio je Rič Ros (Rich Ross), predsednik grupe kanala Discovery, Animal Planet, Science Channel, i Velocity kanala. “Širenje bolesti čiji su prenosioci komarci može da utiče na svet kakav sada znamo. Dokumentarac Komarci ukazuje na ovaj sve veći problem, pružajući publici priliku da ga bolje razume i da se pripremi za novi svet.”

Komarci ubiju više od 750.000 ljudi godišnje, od kojih veliki broj čine deca. Ubrzane promene u prirodi, uključujući klimatske promene i porast međunarodnog saobraćaja povećale su i nivo opasnosti koje predstavljaju komarci svojim ubrzanim širenjem po planeti. Kako smrtonosni komarci sada dostižu i preživljavaju na mestima u kojima do sada nisu bili prisutni – uključujući Floridu i Teksas, ali i Vašington i Njujork – oni donose viruse i bolesti kao što su Zika, Denga i žuta groznica u različite delove sveta. Serija je snimana na četiri kontinenta i sadrži uvide nekih od najvećih svetskih stručnjaka, kao i priče muškaraca, žena i dece koji strahuju da bi sledeći ujed komarca mogao biti smrtonosan.

Serija Komarci prati i priču jedne porodice sa Floride. Skot i Lindzi su izolovani u svom domu zbog staha od Zike. “U Majamiju je leto i mi se plašimo da izađemo napolje,” kaže Lindzi. Ova porodica je razočarana jer veruje da ih je i država napustila. “Naša Vlada je podbacila,” rekao je Skot. “Nisu ovo shvatili ozbiljno. Svi smo uvideli ozbiljnost situacije, a oni su odbili da nam pomognu.”

U ovoj seriji, gledaoci će biti u prilici da doznaju i priču mlade majke iz Brazila, koja nosi bebu zaraženu Zikom i brine se kako će bolest uticati na njeno dete. Tom Frajden, bivši direktor centra za prevenciju i kontrolu bolesti, je izjavio “Postoji mnogo bolesti koje prenose komarci. Moramo da osmislimo novi, bolji način suzbijanja komaraca, ne samo kako bismo se zaštitili od Zike, već i od drugih virusa koji se mogu pojaviti u budućnosti.”

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.