Najave Srbija

Da li vi kontrolišete stres ili on vas?

Određene količine stresa su sastavni deo života i svi mi ga osećamo u manjoj ili većoj meri. Neke osobe su bolje u nošenju sa njim nego druge, ali za obe grupe je važno da se stres ne zanemaruje, jer dugotrajna izloženost tenzionim situacijama može da prouzrokuje razne fizičke i psihičke probleme.

Psihološki stres je prirodna i očekivana fizička reakcija na događaje koji predstavljaju pretnju za nas i/ili utiču na našu unutrašnju ravnotežu. Ipak, koliko ćemo stresno reagovati na spoljašnje uticaje zavisi najpre od našeg trenutnog mentalnog i emotivnog stanja, kao i da li mislimo da imamo potrebnu snagu (unutrašnje resurse) da se sa nekom situacijom nosimo.

Dobijamo svoju dozu svakodnevno

Slika: evolutyz.com
Slika: evolutyz.com

Stres se sve češće naziva bolešću 21. veka, i to nije bez razloga. Izloženi smo mu više nego što mislimo, a to direktno utiče na naše zdravlje. Danas stres više nije nešto što je burno, što nas pomera iz korena, već su to svakodnevne doze koje dobijamo iz okruženja, i čak se na to i navikavamo. Postalo nam je OK da se svakog dana pomalo oko nečeg uznemirimo. Međutim, našem telu to nije OK, jer je pod stalnim uticajem kortizola – hormona stresa. Kada uđemo u tenziono stanje, ukoliko ne umemo da se oslobodimo stresa mi ga konstantno gomilamo u sebi, što se odražava na naše fizičko, i posebno na mentalno stanje. Često nismo ni svesni tog akumuliranja, sve dok ne pređemo granicu izdržljivosti… Stalni osećaj tenzije u nekom trenutku uzima danak i to se direktno odražava na naše zdravlje.

Prepoznajte hroničan stres

Svako od nas zna kada je pod tenzijom jer to oseća na više nivoa, ali ono što najčešće radimo je da čekamo da taj osećaj prođe ili da se završi izloženost izvoru stresa. A, šta ako je vaš izvor stresa na poslu, pa ste mu izloženi svakog dana po osam sati? Koliko vremena vam je potrebno da se vratite u normalu kada dođete kući? Ili možda uopšte i niste svesni da vam se nešto dešava? Ovo je veoma uobičajena slika, jer se stres prvo manifestuje na fizičkom nivou, pa ljudi često misle da imaju neki zdravstveni problem, ali ga ne povezuju sa stresom! Fizičke manifestacije hroničnog stresa su nesanica, glavobolja, bol u vratu, ramenima, anksioznost, osećaj nemira, a kasnije može da preraste u depresiju, hipertenziju, ozbiljan poremećaj spavanja, bezvoljnost, nedostatak energije, odsustvo motivacije, problemi sa pamćenjem, zatim poremećaj u ishrani, promene na koži, kosi, osećaj besa, odsustvo seksualne želje…

Eraser deleting the word Stress: controlthestress.com
Eraser deleting the word Stress: controlthestress.com

Mehanizmi za kontrolu stresa

Svako od nas se na razne načine dovija ne bi li spustio osećaj tenzije i povratio balans. Svi mi, bez obzira da li smo zaposleni, nezaposleni, porodični ljudi, studenti, sportisti… imamo potrebu za smanjenjem nervne napetosti, ali uz očuvanu koncentraciju i pribranost. Sve što pomaže je dobrodošlo – od joge, preko šetnje, čitanja, do primene konkretnih koučing tehnika. U Wingwave koučingu koriste se dve efikasne tehnike za spuštanje nivoa stresa. Naučite kako da prepoznate „kritične“ situacije koje vas uvode u stanje tenzije, kako da efikasno spustite nivo stresa i kako da ga držite pod kontrolom da ne bi „držao“ on vas. Umesto da ignorišete problem i akumulirate stres, zaustavite njegovo neželjeno delovanje i budite u dobrom pozitivnom stanju. Uvek.

Slika: youtube.com: ▶ Bhastrika Pranayam
Slika: youtube.com: ▶ Bhastrika Pranayam

Naučite kako da prepoznate „kritične“ situacije koje vas uvode u stanje tenzije, kako da efikasno spustite nivo stresa i kako da ga držite pod kontrolom da ne bi „držao“ on vas. Zaustavite neželjeno delovanje stresa i budite u dobrom pozitivnom stanju.

Termini: 14, 21. i 25. avgust u 19h

Radionicu vodi: Dragana Aleksić, coach

Radionica traje: 90 minuta

Investicija: 2500,00

Mesto: Agencija One2grow, Bul. Zorana Đinđića 71, Novi Beograd

Prijave i informacije: office@one2grow.net, 069/11 92 851

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.