Najave Srbija

Black Box umetnički konkurs Mikser Festivala: Beograd, Berlin i Rijeka u zajedničkom pohodu

MiIkser

Umetnički konkurs BLACK BOX Mikser Festivala i Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu kojim se mladi autori pozivaju da dostave svoja konceptualna rešenja kao odgovore na ovogodišnju temu Princip nade otvoren je do 11. aprila 2021.

Nakon godine velikog usporavanja uzrokovanog globalnom pandemijom, Mikser festival podstiče mlade stvaraoce na novi energetski ciklus stvaranja i optimizma. Inspirisani nemačkim filozofom Ernstom Blohom i njegovim književnim delom “Princip nade” Mikser poziva autore da semantičko tumačenje utopije u kojem “princip nade” predstavlja preduslov kreiranja bolje budućnosti iskoriste kao polaznu tačku u promišljanju svojih konkursnih rešenja i daju svoju interpretaciju odnosa pojmova utopije, nade, stvarnosti i budućnosti.

“Kakvu budućnost priželjkujete i šta činite da je ostvarite? Kako pobediti skepticizam, defetizam, malodušnost pojedinca i društva u celini? Može li vaš rad pobuditi optimizam i pokrenuti druge na akciju? Na koji način biste svojom intervencijom posmatrača pretvorili u aktera i pobudili ga na promišljanje stvarnosti, ne nužno onakvom kakva jeste, već kakva bi mogla biti? Rečju, zvukom, performansom, simboličkim znakom u prostoru, kreiranjem mesta kontemplacije budućnosti ili meditativnog punkta u prirodi, maketom vase utopije, markiranjem realnog prostora “totemima” nade?”, navodi se u pozivu Mikser organizacije.

Kao odgovor na izazove pandemije, ovogodišnja izložba Black Box i manifestacija Mikser Festival, održaće se pod okriljem prirode, u ambijentu kompleksa Zornića kuća nadomak Beograda, sugerišući i festivalskim sloganom “Zagrljaj” da je priroda postala neizbežni agent pozitivnih društvenih promena, a umetnici su pozvani da odgovore na temu konkursa kroz individualne umetničke intervencije na otvorenom prostoru. Individualne intervencije će kroz proces kolektivnog rada na razvoju konkursnih ideja, uz mentorsko vođenje kustosa projekta, prof. Marka Lađušića, biti međusobno povezane u sistem intervencija i činiti jedinstvenu umetničku celinu.

Ovogodišnji stručni žiri čine: Marko Lađušić, vajar, profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, autor projekta, Ervin Dubrović, istoričar umetnosti, direktor Muzeja grada Rijeka, Denis Leo Hegić, kustos i osnivač Supermarket Lab i direktor MON Museum of Now Berlin, Fiona Sinđelić Stefanović, dizajnerka, kreativna direktorka Supermarket Lab Berlin, Maja Lalić, arhitekta, kreativna direktorka Mikser festivala i Jelena Pavlović, producentkinja i rediteljka, pobednica konkursa Black Box 2020.

“Koliko god da su izazovna ova vremena, ovogodišnje i prošlogodišnje izdanje Black Boxa su nam jako važni jer obezbeđuju kontinuitet i trajanje, a pre svega platformu za mlade ljude, za njihove ideje. Daju nadu, baš kao što je i tema ovogodišnjeg festivala, da u ovom obeshrabrujućem ambijentu u kome se svi nalazimo sačuvamo svetle vizije”, kaže kreativna direktorka Mikser Festivala, Maja Lalić.

“Nada je utemeljena u pozitivnoj emociji da idemo dalje, da i posle lošeg iskustva tražimo izlaz i sačuvamo ljudskost, emociju i bliskost. Ostavljamo široko polje umetnicima da stvore veze u odvojenosti koja se nameće u realnom vremenu. Black Box platforma omogućava demokratiju izraza u interesovanjima i obrazovanju autora tako da sam siguran da ćemo dobiti mnogo dobrih ideja za komunikaciju i empatiju koju smo gubili u ovom stahu za golu egzistenciju”, navodi Marko Lađušić, autor projekta, vajar i profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti.

“Nalazimo se u drugoj godini globalne pandemije. Ali nada umire poslednja. To je oduvek bio Mikserov duh, a ove godine je možda važniji nego ikad, jer se sada ceo svet vrti po principu nade. Izbor autora projekta Marka Lađušića bio je, međutim, da se eksplicitno poziva na Ernsta Blocha. Mislim da je ovo vrlo dobar pristup jer snažnije definiše veoma opštu temu nade i umetnicima postavlja preciznije pitanje. S druge strane, nažalost smo svedoci mnogih paralela između dvadesetih godina prošlog veka i danas. Nadam se da izbor komunističkog mislioca Blocha nije predviđanje. U svakom slučaju moramo da sprečimo da nam se dogode iste stvari koje su se dogodile u postblohovoj eri. Tako i tumačim ovogodišnji Black Box: ni manje ni više nego spašavanje sveta”, kaže Denis Leo Hegić, kustos i osnivač Supermarket Lab iz Berlina, a dizajnerka Fiona Sinđelić navodeći transformaciju kao glavni vid napretka rekla je: “Moj princip nade je ideja konstantne transformacije, koja se nameće kao odgovor na tendencije vremena i okoline. Mi smo trenutno suočeni i lokalno i globalno sa teškim okolnostima koje nas guše fizički, egzistencijalno i mentalno, dok Mikser i “Black box” pozivaju umetnike da delaju, artikulišu svoje misli i osećanja, i inspirišu širu publiku principom nade i ličnom porukom – gde i kako je oni pronalaze?”

“Black Box će i ove godine biti veoma podsticajna kreativna platforma za osnaživanje i podršku ne samo umetničkih individualnih izraza nego i kolektivnih ideja. Blohov “Princip nade” biće osnova za interpretiranje raznih aspekata savremenog društvenog konteksta i biće veoma uzbudljivo videti kako umetnici na tu temu promišljaju”, dodala je Jelena Pavlović, producentkinja.

Pored učešća u centralnom umetničkom programu Mikser Festivala, nagrađeni autori imaće priliku da učestvuju u razgovorima sa relevantnim stručnjacima iz regiona, poput kustosa Ervina Dubrovića, direktora Muzeja grada RIjeke, člana ovogodišnjeg selekcione komisije projekta Black Box.

Konkurs je otvoren do 11. aprila 2021. godine. Rezultati konkursa će biti objavljeni 15. aprila na web stranici www.mikser.rs i društvenim mrežama organizacije Mikser. U periodu od proglašenja rezultata do početka Mikser festivala izabrani autori će učestvovati razvojnim radionicama u saradnji sa kustosom i mentorima projekta. Radovi odabrani na konkursu biće postavljeni u okviru kolektivne izložbe “Black Box: Princip nade” na Mikser festivalu 2021. godine, od 26. do 28. maja i nakon festivala ostaće izloženi kao deo stalne kolekcije kompleksa Zornića Kuća.

Prijave se vrše popunjavanjem elektronskog formulara dostupnog na adresi http://formulari.mikser.rs/blackbox-2021/.

Projekat Black Box nastao je 2015. godine u saradnji Mikser Festivala i Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu kao platforma za podršku razvoja mladih  autora iz oblasti likovnih umetnosti i prezentacije njihovog stvaralaštva u najširoj javnosti. Stručni žiri koji čine afirmisani umetnici i edukatori iz čitavog regiona, na osnovu aktuelne teme konkursa bira autore koji će se predstaviti u okviru kolektivne umetničke instalacije na Mikser festivalu. Cilj projekta je ukazivanje na problematiku koja okupira mlade stvaraoce u savremenom društvenom kontekstu, njihovo osnaživanje da se javno izraze i svojim vizijama doprinesu rešenju društvenih problema, te unapređenju života u zajednici.  

Izvor: Jelena Pavlović

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.