Najave Srbija

Beogradska premijera filma „Sporazum“ u DOB-u

Utorak, 17. januar 2017, 20h
Velika sala Doma omladine Beograda

Režija: Predrag Radonjić. Igraju: Aleksandar Mihailović, Vasilija Kokotović, Bora Nenić, Marjan Todorović, Dejan Cicmilović, Zdravko Maletić, Vladimir Jocović i drugi.
Ulaz je slobodan!

“Sporazum” (2016.) je višeslojna filmska priča o odnosima Srba povratnika i Albanaca na Kosovu, inspirisana istinitim događajima i prelomljena kroz sudbinu dva tragična junaka. Radnja filma govori o sadašnjosti i budućnosti dva slična naroda na Kosovu. Ovo delo je snimljeno u koprodukciji „Frejm production“ i RTV Kim, uz podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Ministarstva za povratak i zajednice, Kancelarije za pitanja zajednica, Opštine Gračanica i drugih.

Siže „Sporazuma“

Povratak domu iz kojeg su proterani nakon rata Aleksandrovom ocu Petru deluje kao jedini izlaz iz beznađa u kojem žive u centralnoj Srbiji kao raseljena lice sa Kosova i Metohije. Njihova odluka da se vrate nailazi na protivljenje Jelice, Aleksandrove žene, koja iznad svega strahuje za sigurnost svoje dece, ali ni sama ne vidi izlaz iz situacije u kojoj se nalaze. Povratak, i pored zvaničnih reči dobrodošlice, u stvarnosti nije takav. Posledice rata i mržnja još su dominantni. Komšije iz sela, lokalni Albanci, postavljuju zasedu na putu kojim treba da prođe kamion sa Petrom i Aleksandrom. Među njima je, protiv svoje volje, sa svojim bratom i ocem, i Aleksandrov drug iz detinjstva, Ljuan… Ovo je samo početak zapleta u životu glavnog junaka koji će se suočiti sa izborom u kom deluje da ljubav i čast stoje jedno nasuprot drugom.Ova višeslojna filmska priča o odnosima Srba i Albanaca, inspirisana istinitim događajima i prelomljena kroz sudbinu dva tragična junaka i njihovih porodica, na prenesen način govori i odnosu prema Kosovu i Metohiji, istoriji, sadašnjosti i budućnosti ova dva naroda.

Ekipa filma:

Reditelj i scenarista: Predrag Peđa Radonjić
Pomoćnik reditelja: Strahinja Mlađenović
Direktor filma: Isak Vorgučić
Montažer: Snežana Ivanović
Direktor fotografije: Slavenko Smiljanić
Muzika: Bratislav Radovanović

Uloge:

Aleksandar, Aleksandar Mihajlović
Jelica, Vasilija Kokotović
Petar, Bora Nenić
Ljuan, Marjan Todorović
Advokat Tasić, Dejan Cicmilović
Agron, Zdravko Maletić
Dragan, Vladimir Jocović
Baškim, Nebojša Đorđević

About the author

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.