Najave Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

Arhitektura bez arhitekata

Prvi međunarodni festival arhitektonskog filma  „Novi Fokus Niš“ biće održan 1. i 2. aprila u „Deli prostoru“ u Nišu.

Ideja projekta je pokretanje marginalizovanog i zaboravljenog dijaloga u arhitekturi, odnosno pokretanje saradnje između studenata i profesionalaca ali i šire javnosti, radi jasnijeg definisanja problema savremenog sveta koji se tiču konkretno arhitekture i načina na koji se sa problemima treba nositi.

Ono što je zanimljivo kada je reč o festivalu su filmovi koji će biti prikazani, a čiji je odabir vršen u skladu sa temom festivala Arhitektura bez arhitekata, a kako bi se dijalog direktno pokrenuo. Reč je dugometražnim i kraćim filmovima iz svih krajeva sveta. Jedan od zanimljivijih koji će posetioci festivala moći da pogledaju je Rotterdam 2040 čija je tema potencijalni razvoj ovog grada u budućnosti. Drugi dan festivala rezervisan je za debatu kod koje se akcenat stavlja na stanje struke danas i u bliskoj budućnosti, ali i na položaj arhitekata u okviru nje. U pitanju je model londonskog tima Turncoats koji se bavi organizovanjem debata u oblasti arhitekture na veoma provokativan i direktan način jer se samo tako mogu dobiti i konkretni odgovori na postavljenja pitanja.

Prostor za kreativno delovanje „Deli“, Niš

Organizatori festivala Sanja Cvetković i Đorđe Jović, oboje studenti arhitekture, ističu da je krajnji cilj festivala njihova želja da ovdašnjim studentima prenesu delić onoga što su o arhitekturi naučili na različitim seminarima i konferencijama koje su posećivali tokom svog studiranja. Reč je o principima rada i pristupima rešavanja problema u najširem kontekstu arhitekture, „iskakanje“ iz okvira lokalne edukacije i donošenje nekih novih ideja. Pomak ka višem nivou interesovanja i učešća, širenje svesti studenata i generalno građana, ali i stvaranje značajnih kontakata za grad za njih predstavljaju uspeh, i to je ono što je esencija ovog prvog festivala.

Ulaznice za festival su besplatne jer se insistira na pristupačnosti svima koji žele da učestvuju i mogu se rezervisati na sajtu festivala. Osim toga, na novifokusnis.com svi zainteresovani mogu se prijaviti za volontiranje ili poslati filmove za prikazivanje i tako postati deo jedne lepe ideje sa svetlom budućnošću.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.