Najave Srbija

7. Dani igre krajem januara u Jugoslovenskoj kinoteci

Photo: Beogradski festival igre

Sedmi put za redom, Beogradski festival igre i Jugoslovenska kinoteka priređuju reviju filmskih i dokumentarnih ostvarenja  pod nazivom Dani igre. Projekcije su planirane u periodu od 29. januara do 2. februara, 2020. godine.

Primabalerina Njujork siti baleta, Tajler Pek biće gošća ovogodišnjeg festivala, pa je početak programa u Kinoteci rezervisan za dokumentarac koji prati snimanje američkog televizijskog šou programa “BalletNOW”, čije je jedno izdanje Pekova uređivala. Pokušaj da zbliži čudesan svet baleta, stepovanja, hip-hopa, pa čak i cirkusa, predstavlja ogroman izazov jer je ovo ujedno i prvi put da balerina producira i režira renomirani televizijski događaj.  Francuski film “Igrajmo” prati Džozefa, strastvenog igrača hip-hopa koji pokušava da stigne do profesionalne pozorišne scene. Slučajan susret, učiniće da upozna i zavoli klasičan balet. Ovenčan zlatnom medaljom Festivala u San Francisku, dokumentarac “Bil Ti Džouns – Igrom do obećane zemlje” otkriva probe, poznata dela i jedinstven kreativni process legendarnog koreografa i njegove trupe…

U majstorskoj ravnoteži oštre strip komike i srceparajuće gorčine, film “Podudarnost” prati ekcentričnog njujorškog baletskog pedagoga, čiji miran život prekida mladi par iz Sijetla sa ciljem da naprave intervju o njegovoj fascinantnoj igračkoj karijeri 60tih godina. Dok Tobi, koga tumači Patrik Stjuart, prepričava zanimljive događaje, trio se suočava sa tajnom koja ih povezuje.

Ogoljen do srži, sving predstavlja potragu za srećom. Katarzična snaga svinga, od istorijskog porekla do uticaja na savremenu kulturu, prikazana je u filmu “Živ i mrda”. Ostvarenje prati profesionalce i entuzijaste dok pronalaze radost igre, nudeći poseban ugao posmatranja uzbudljivog univerzuma svinga.

Photo: Beogradski festival igre

Predstava “Igra” snimljena je filmskom tehnikom. Radi se o komadu švedskog koreografa Aleksandera Ekmana za Balet pariske Opere. Komad evocira svet detinjstva i bezbrižnog zadovoljstva, međutim, pored čiste zabave, kontemplira značenje i značaj igre kada postanemo odrasli. Ovo spektakularno delo je premijerno prikazano na sceni Opere Garnije, i odmah pretočeno u film jer su producenti bili svesni da je reč o komadu koji zbog ogromne scenografije nikada neće moći da putuje.

Pustinjski igrač” je istinita priča koja prati hrabru ambiciju jednog Iračanina. Tokom atmosfere predsedničkih izbora 2009. godine, kada su ugrožene mnoge kulturne slobode, Afšin i njegovi prijatelji (uključujući Elaheh koju igra Frida Pinto) rizikuju živote i formiraju alternativnu kompaniju igre. Kroz zabranjene on-line video snimke, oni uče od bezvremenih legendi koji prevazilaze sve kulturne granice, kao što su Majkl Džekson, Džin Keli i Rudolf Nurejev.

Nekoliko filmova za Dane igre je priredio Francuski institut u Beogradu. To su dokumentarna ostvarenja “Nevidljivi igrač” o radu japanskog koreografa Sabura Tešigavare u režiji Elizabet Koronel, i “Koraci na sceni” o igračima hip hopa na Festivalu urbane igre u La Viletu u režiji Erika Ližoa. U okviru jednog termina, na parogamu su i kraća dela “Kvintet iz Uzesa” u režiji Katrin Maksimof koja prati rad koreografa Havijera de Frutosa, Franka Šartijea, Emanuela Gata, Kita Džonsona i Natali Perne, dok je “Crni paviljon” priča o čuvenom prostoru za igru u Eks an Provansu u kome radi koreograf Anželin Preljokaž, a u režiji Pjera Koliboa. “Polina” je takođe francuski film u režiji Veleri Muler i Anželina Preljokaža, koji govori o mladoj balerini koja se tokom detinjstva i mladih godina priprema za najsloženiji klasičan repertoar. U trenutku kada dobija angažman u čuvenom Boljšoj teatru, ona otkriva savremenu igru, napušta sve i odlazi u Francusku. Uloge su poverene fantastičnim igračima Marijinskog teatra, ali i glumici Žulijet Binoš, koja je iskusila savremeni pokret igrajući u predstavama londonskog koreografa, Akrama Kana.

Za sam kraj, film “Margo” kojim legendarni reditelj Toni Palmer dokumentuje veličanstvenu životnu priču čuvene balerine Margo Fontejn.

Pod sloganom „Čista senzacija“, 17. Beogradski festival igre će od 21. marta – 12. aprila predstaviti 17 kompanija umetničke igre iz 12 zemalja, sa 23 koreografska komada. Trupe stižu iz Francuske, Belgije, Italije, Španije, Nemačke, SAD, Izraela, Kanade, Holandije, Argentine, Hrvatske i Brazila, a programi će se izvoditi u Beogradu i Novom Sadu.

Photo: Beogradski festival igre

Beogradski festival igre se razvijao zahvaljujući podršci Ministarstva kulture Srbije, Grada Beograda, ambasada i kulturnih centara zemalja učesnica. Za afirmaciju umetničke igre i realizaciju programa u Vojvodini, značajna je dugogodišnja saradnja sa Pokrajinskim sekretarijatom za kulturu AP Vojvodine i Gradom Novim Sadom. Osam godina zaredom, Beogradski festival igre realizuje svoje obrazovne programe u saradnji sa Delegacijom EU u Srbiji. Sledeći moto Budućnost na deluNaftna industrija Srbije postaje najvažniji oslonac za realizaciju gostovanja vrhunskih trupa umetničke igre iz inostranstva, ali i podršku domaćem stvaralaštvu i odsrastanju novih generacija baletskih umetnika. Visa sa ponosom podržava Beogradski festival igre i kao pokrovitelj manifestacije svim ljubiteljima igre omogućava značajan popust pri on-line kupovini ulaznica. Erste banka kao višegodišnji partner Festivala nastoji da vrhunsku umetnost učini dostupnom najširoj publici u Srbiji. Pored toga, podržava promociju manifestacije u susednim zemljama, sa idejom da Festival postane i regionalni doživljaj. Kompanija Nestlé Adriatic sa robnom markom Nescafe prepoznaje ovu manifestaciju kao partnera sa kojim deli posvećenost promociji zdravog života. Novi prijatelj Festivala je Telekom Srbija, dok su tradicionalni prijatelji Fondacija Hemofarm, DDOR Novi Sad, Schweppes, Heineken, Vahali Production ServicesAdvokatska kancelarija Bojović Drašković Popović i partneri, Telegroup, Lasta, dm drogerie markt, SGS, hoteli Metropol Palace, Hyatt Regency Beograd, Mama’shelter Beograd, Crown Plaza Beograd, Mercure Excelsior, Hotel Nota. 

7. DANI IGRE U KINOTECI (8.  januar – 2. februar, 2020.) – PROGRAM

 

Organizacija i produkcija/organization & production: Beogradski festival igre i Jugoslovenska kinoteka/Belgrade Dance Festival & Yugoslav Film Archive

29.01. @ 19h |Tajler Pek, Balet Sada / Tiler Peck, Ballet Now

29.01. @ 21h |Igrajmo/Let’s Dance

30.01. @ 16h | Polina/Polina

30.01. @ 18h | Bil Ti Džouns: Igrom do obećane zemlje/Bill T. Jones: Dancing to the Promised Land 

30.01. @ 20h | Podudarnost/Match

31.01. @ 16h | Crni paviljon, Kvintet iz Uzesa/ Pavillion Noir, Uzes Quintet

31.01. @ 18h | Koraci na sceni/Steps on stage  

31.01. @ 20h | Živ i mrda /Alive and kicking 

01.02. @ 16h |Saburo Tešigavara, nevidljivi igrač/ Saburo Teshigavara, invisible dancer

01.02. @ 18h |Pustinjski igrač/Desert Dancer

01.02. @ 20h |Igra/Play

02.02. @ 16h | Tajler Pek, Balet Sada / Tiler Peck, Ballet Now

02.02. @ 18h | Podudarnost/Match

02.02. @ 20h | Margot/Margot 

About the author

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.