Najave Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

53. BEOGRADSKI MEĐUNARODNI SUSRETI PISACA

Ugledna pera iz dvadesetak zemalja okupiće se na 53. Beogradskom međunarodnom susretu pisaca od 19. do 23. septembra.

U Beograd će doputovati pisci iz Azerbejdžana, Bugarske, Velike Britanije, Gruzije,Grčke, Italije, Jermenije, Makedonije, Nemačke, Poljske, Rumunije, Rusije, SAD, Slovačke, Slovenije, Francuske, Crne Gore, Ujedinjenih Arapskih Emirata (prvi put), kao i iz Republike Srpske. Doprinos susretima daće i desetak uglednih domaćih autora i tridesetak naših pisaca iz rasejanja.

Ovogodišnji susreti biće u znaku tri jubileja: 400 godina od smrti Šekspira, 140 godina od rođenja Borisava Stankovića i vek od smrti Petra Kočića, o čemu će se razgovarati za okruglim stolovima.

Na današnjoj konferenciji za štampu Radomir Andrić, predsednik UKS, predstavljajući zanimljiv program manifestacije, rekao je da će u ponedeljak biti predstavljen roman “Tako veli Džingis-Kan” Nikolaja Luginova, koji je u Rusiji doživeo veliki uspeh i zapaženu ekranizaciju. Gosti će zatim čitati pesme u Kući Đure Jakšića, biće upriličeno veče književnika sa Kosova i Metohije u Francuskoj 7, gde će domaćini prirediti dobrodošlicu svojim kolegama. Posle polaganja venca na spomenik Ivi Andriću u utorak će Susreti biti otvoreni u svečanoj sali Skupštine grada Beograda posle čega će se razgovarati za okruglim stolovima. Na popodnevnom krstarenju Dunavom pesnici i srpski glumci više od dva sata kazivaće stihove. U sredu će biti održan šesti međunarodni Sabor duhovne poezije u manastiru Rakovica i u Centru za kulturu Rakovica, a istog i sledećeg dana gosti će obići Použegu, Vrnjačku Banju, Raču Kragujevačku, Kragujevac, Petrovac na Mlavi, Kladovo, Novi Sad…

Pisci će učestvovati, kako je najavio Arsen Đurić, potpredsednik Čajetine, na trećim Zlatiborskim pesničkim vatrama koje daju značajan doprinos turistisčkoj ponudi ovog kraja. U petak će biti predstavljena manifestacija “Šumadijske metafore” u Udruženju književnika a na istoj adresi nastupiće i pisci iz rasejanja. U okviru Susreta, u Mrčajevcima biće dodeljena prestižna nagrada “Povelja Morave” poljskom pesniku Gžegožu Latušinskom i našem poeti Selimiru Raduloviću. U Požegi nagrade za duhovnu poeziju “Pečat kneza Lazara” biće uručene Predragu Baji Lukoviću, Manojlu Gavriloviću, Milošu Brkiću, Miladinu Obrenoviću i Dušku M. Petroviću. Priređen je i zbornik Susreta, “Nedovršivo druželjublje”, u kojem su pesme svih učesnika manifestacije.

Izvor: B92

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.