Najave Crna Gora

5. književna rezidencija Čelobrdo 2018. u Crnoj Gori

Mobilna književna rezidencija u Crnoj Gori, koju ZMUC iz Beograda, Za Druga iz Petrovca i Zeta Centar iz Tirane organizuju petu godinu za redom, okupila je na selu Čelobrdo iznad Svetog Stefana šest pisaca iz regiona koji rade na temu „gostoprimstvo / netrpeljivost“.

Odnos prema strancima i svemu što je „strano“ u fokusu je rada  rezidenata koji, u potrazi za gostoprimstvom i budući u dobroj fizičkoj formi, svakodnevno osvajaju teško dostupne geografske tačke u ruralnim sredinama južnog primorja.

Rezidencija pisaca u selu Čelobrdo

Učesnici 5.Mobilne književne rezidencije, od 15.do 22.oktobra u Čelobrdu, su Nikola Nikolić iz Podgorice, Luiza Buharova iz Zagreba, Mili Đukić iz Mostara, Dijana Matković iz Ljubljane, Goran Stojičić i Ivan Tobić iz Beograda.

Rezidenti, koji su se javili na ranije raspisani javni poziv, učestvuju u netipičnoj književnoj avanturi, koju je podržala Traduki mreža za književnost i knjige. Dijalog i diskusije među okupljenim autorima biće objavljeni na blogu portala za kulturu Jugoistočne Evrope – SEEcult.org.

Učesnici prethodnih rezidencija su postavljali okvir za različite cjeline (Tabui u tranziciji, Jezik i zajednica, Muzej korupcije, Doživotna sloboda) kojima su se tematizirani važni aspekti svakodnevice i tako je stvarana posebna vrsta književne zajednice.

U okviru off-programa, koji je podržala Opština Budva, u četvrtak 18.oktobra će u Podgorici u knjižari Karver biti održana tribina „Čajanka kod Bojića u 7“, koji će voditi urednik Karlo Astrahan, a sagovornici su Goran Stojičić (autor multimedijalne zbirke „Besani“), Vladimir Jovanović (autor romana „Malo nam za sreću treba“) i Đorđe V. Gregović (Za Druga).

Narednog dana, u petak 19.oktobra, učesnici rezidencije gostovaće u Grdaskoj biblioteci u Budvi, a u subotu 20.oktobra, na Čelobrdu će biti otvoreno veče za publiku „neprijatelji i prijatelji zajedno“.

Peta književna rezidencija u Crnoj Gori deo je regionalnog umjetničkog projekta Mobilne rezidencije / Pokretne kolonije koji od 2013.godine u ruralnim područjima Srbije, Crne Gore i Albanije okuplja umjetnike u različitim medijima, pospešujući mobilnost i  upoznavanje.

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.