Najave Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

5. Filmski festival LET’S CEE tokom marta u Beču

Predstojeći, peti po redu, filmski festival LET’S CEE biće organizovan u Beču, kao domaćin Dana industrije od 23. do 24. marta na temu „Filmsko stvaralaštvo Centralne i Istočne Evrope i Austrije: U susret izazovima budućnosti“. Novi dvodnevni događaj koji se održava na engleskom jeziku predstaviće vrhunske govornike s programom praktičnih i relevantnih tema. Učešće je besplatno.

U okviru ovogodišnjeg LET’S CEE Film Festivala koji se održava već petu godinu za redom, dvodnevni Dani Industrije će se održati od 23. do 24. Marta. U saradnji sa Film New Europe, vodećom platformom za umrežavanje unutar filmske industrije u CEE regiji, skup će obuhvatiti atraktivne prezentacije i zanimljive studije slučaja. Fokus će biti na aktuelnoj temi finansiranja filmova i koprodukcija, ali pokriva i pitanja koja su u vezi sa distribucijom filmova, filmskom produkcijom, inovacijama i trendovima.

Organizatori su ponudili učesnicima raznovrstan program praktičnih, relevantnih tema, i time im omogućili uvid, ne samo u to kako da njihovi projekti budu finansirani u nekoliko zemalja i na nivou EU, već i pregled onoga šta nudi filmska industrija u Austriji i na području regiona Centralno-istočne Evrope.

Učesnici će slušati predavanja o tome kako mogu da poboljšaju šanse da njihov igrani film ili dokumentarac bude na ekranima velikih lanaca bioskopa ili na A-festivalu, šta veliki filmski studiji danas mogu učiniti za njih, kako će virtualna realnost promeniti poslovanje u bliskoj budućnosti, kako proizvesti visokokvalitetni dokumentarac u rangu s Holivudom, kako izgleda savršen međunarodni koprodukcijski ugovor i još mnogo toga. Tokom dve tribine austrijski i međunarodni stručnjaci će govoriti o budućnosti evropskih filmskih festivala i analizirati perspektivu koprodukcija između zapadnih i zemalja regiona Centralno-istočne Evrope. Završni događaj Dana industrije je Pitching Session (izborni konkurs), kojem je domaćin Elliot Grove, osnivač i direktor Raindance FF i British Independent Film Awards. Tu će mladi filmski stvaraoci imati priliku da predstave svoj rad, pred iskusnim filmskim profesionalcima.

Vrhunac LET’S CEE Dana Industrije je izlaganje Harald E. Trettenbrein, šefa sektora u Evropskoj komisiji EACEA, na temu „Kreativni evropski mediji” i kako oni mogu da pruže podršku evropskim filmskim stvaraocima u svetu brzih promena.

Među predavačima i panelistima na događaju umrežavanja su i Christof Papousek, izvršni direktor najvećeg austrijskog lanca bioskopa Cineplexx, zatim Stefan Laudyn, direktor Varšavskog FF, Triin Tramberg iz Tallinn Black Nights FF, Tereza Polachová, izvršni producent HBO Europe, Walter Köhler, predsednik Terra Mater Factual Studios, Dániel Kresmery iz Korda Studios, Samaya Asgarova iz Azerbaijanfilm Film Studio, Jelka Stergel iz filmskog centra Slovenije, Ari Bohrer, direktor Location Austria, Tudor Giurgiu, predsednik Romanian Film Promotion i Transilvania IFF…

Detaljan program dvodnevnog događaja će biti predstavljen 21. februara na novoj web stranici. Manifestacija će se održati u sali Raiffeisen Hall, Stadtpark 9, u Beču. Učešće je besplatno za sve akreditovane goste festivala (sve projekcije i predavanja uz mogućnost ostvarivanje popusta na master radionicama i sl). Upit za akreditacije slati na industry@letseefilmfestival.com ili direktnom registracijom na sajtu.

Dani industrije su organizovani od strane LET’S CEE Filmskog festivala u Beču u saradnji s Film New Europe. Glavni sponzori manifestacije su Austrian Film Institute, Film Support Austria (FISA) i Raiffeisen Bank International.

5. LET’CEE Film Festival će se održati od 21. do 27. marta 2017. i predstaviće više od 140 izuzetnih igranih, dokumentarnih i kratkih filmova iz Centralne i istočne Evrope. Većina projekcija će biti popraćena sesijama pitanja i odgovora sa predstavnicima filmske industrije. Za više informacija posetite sajt organizatora. Detaljan program festivala će biti dostupan od 1. marta 2017. godine.

About the author

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.