Najave Srbija

44. FEST u DKSG, 1-6. mart

Tokom februara u Maloj sali Doma kulture „Studentski grad“ na Novom Beogradu biće prikazan izbor zapaženih filmova sa prethodnog FEST-a, a u fokusu programa su i tri filma koji su kandidovani za uži izbor za ovogodišnje nagrade Oskar za najbolji inostrani film – Vuk, Šaulov sin i Mustang. Ova tri filma biće predstavljena tokom vikenda uoči dodele ovog najprestižnijeg priznanja u oblasti kinematografije. Selekcija filmova sa predstojećeg FEST-a biće prikazana u DKSG od 1. do 6. marta.

Program:

Od 26. do 28. februara biće prikazani filmovi ŠAULOV SIN (r: Laslo Nemeš) i MUSTANG (r: Deniz Gamze Ergiven).

19.00

ŠAULOV SIN

Režija: Laslo Nemeš

Uloge: Geza Rorig, Levente Molnar

Mađarska, 2015.

Dva dana u životu Saula Auslandera, mađarskog logoraša, koji radi kao član specijalnog tima za uklanjanje tela ubijenih logoraša u jednom od krematorijuma Aušvica. Otkrivši telo dečaka koga smatra svojim sinom, pokušava nemoguće – da spase telo dečaka, pronađe rabina i dostojno ga sahrani. Iako će i njihov tim biti svakog trenutka likvidiran, Saul se okreće od preživelih i njihovih planova za otpor da bi spasao ostatke sina o kome nikad nije vodio računa dok je bio živ.

Šaulov sin

Kandidat za nagradu Oskar za najbolji strani film u 2015.

21.00

MUSTANG

Režija: Deniz Gamze Ergiven

Uloge: Erol Afsin, Italda Aktogan

Turska, 2015.

Savremena drama koja istražuje suprotnosti religije i sekularizma i tradicije i modernizma kroz priču o pet tinejdžerki koje žive u udaljenom selu u severnoj Turskoj. Lale i njenih pet sestara se vraćaju kući iz škole i bezazleno se igraju sa dečacima. Međutim, nemoralnost njihove igre pokreće skandal koji će imati neočekivane posledice. Porodični dom se postepeno pretvara u zatvor, podučavanje kućnim poslovima zamenjuje školu, a počinju da se ugovarajui udaje. Pet sestara, kojima je zajednički slobodarski duh, pronalaze način da zaobiđu ograničenja koja su pred njih postavljena.

Kandidat za nagradu Oskar za najbolji strani film u 2015.

Cena ulaznice 150 dinara.

Mustang

Od 1-6. marta u Domu kulture „Studentski grad“ biće prikazan izbor filmova sa FEST-a 2016. U okviru domaćeg takmičarskog programa MICROWAVE (niskobudžetni domaći film) nakon projekcija filmova razgovore sa autorima vodiće Nemanja Babić.

Cena ulaznice 200 dinara. Ulaz na program u Maloj sali je slobodan.

Program:

MICROWAVE / DOMAĆI TAKMIČARSKI PROGRAM

Niskobudžetni domaći film

Mala sala u 17.00

Četvrtak 3. 3.

PALUBA ISPOD TERAZIJA

režija: Dejan Vlaisavljević Nikt

Srbija, SAD, 2016, 76’

Živojin Ivanović, penzionisani inženjer i slikar-amater, unajmljuje privatnog detektiva Džonija Palubu da pronađe Doroteju, njegovog modela. Pravi razlog Dorotejinog „ nestanka“ je njena odluka da se ponovo vrati svom momku Švajseru, koji je izašao iz zatvora. Švajser krade Ivanovićeve nepotpisane slike iz ateljea i predstavlja Doroteju kao najnoviju slikarsku senzaciju. Ivanović je pronađen mrtav, kao žrtva uboda nožem. Umetnička scena Beograda proglašava Doroteju novom zvezdom.

Paluba ispod Terazija

Petak 4. 3.

PORODICA

režija: Saša Radojević

uloge: Milutin Milošević, Ana Stefanović

Srbija, 2015, 79’

Ana, glumica koja živi u Berlinu, dolazi u Beograd da bi igrala u filmu Država. Posle susreta s prijateljicom Marinom, koja za svoj umetnički rad koristi kućne filmove jedne porodice, Ana počinje da istražuje vlastitu porodičnu istoriju. Saznaje da je njen pokojni otac pre više decenija sa prijateljem Jovanom prisustvovao događaju kada je devojka Ružica izvršila samoubistvo pod sumnjivim okolnostima. Sledeći tragove prošlosti, Ana se suočava sa skrivenim tajnama i sumnjom da je njen otac počinilac zločina.

porodica

Subota 5. 3.

OTVORENA

režija: Momir Milošević

uloge: Jelena Puzić, Milena Đurović

Srbija, 2016, 75’

Prijateljstvo između Sare i Alise pronalazi čudan i nagli kraj nakon što Sara ispovedi svoje porive, koji premašuju želje tela. Pod pritiskom okoline, Alisa postaje otuđena i ostavlja Saru da se bori sa košmarnom usamljenošću i represijom, koja poprima monstruozan oblik.

Otvorena

Nedelja 6. 3.

APOFENIJA

režija: Marin Malešević

uloge: Aleksandar Đurica, Ljubomir Bandović

Srbija, 2016, 183’

Oslanjajući se na rad letonskog naučnika Konstantina Raudiva, Marko Mažibrada, psihijatar razočaran u svoju profesiju, sprovodi eksperiment sa ciljem da empirijski odredi da li postoji život posle smrti, pomoću fenomena apofanija, što ga dovodi do Simona Besedića, skeptičnog alkoholičara i urednika Mesečnog Armagedona, časopisa koji se bavi paranormalnim fenomenima. Zajedno sa Nikolom Mrzopoljićem, bageristom i ocem porodice, kome Besedić duguje svoj život, i Etom, farmaceutiskinjom i netipičnom prostitukom kojoj Besedić nudi trajnu vezu, on ulazi u sled čudnih događaja.

Velika sala

Utorak 1. 3.

19.00 SLEDBENIK

režija: Arijel Klajman

uloge: Vensan Kasel, Džeremi Šabrijel

Australija, 2015, 94’

Na obodima grada koji se raspada, jedanaestogodišnji Aleksander živi u izolovanoj komuni, zajedno sa drugom decom, njihovim majkama i harizmatičnim vođom Gregorijem. Gregori uči decu kako da čuvaju stoku, uzgajaju povrće, rade u zajednici i – kako da ubijaju. Kako se primiče Aleksandrov prvi zadatak kao ubice, on počinje da preispituje pravila koja vladaju u komuni, a naročito Gregorijev tihi, ali svemoćni uticaj. Osećajući da ga ugrožava Aleksandrov sve veći otpor da se povinuje naređenjima, Gregorijevo ponašanje postaje eratično i neprijateljsko prema detetu koje je nekada smatrao za svog sina. I dok se njihove suprotnosti zaoštravaju, život u komuni se raspada i njeni stanovnici strepe od nasilnog razrešenja ovog trilera, nagrađenog na Sandens festivalu.

Glavni program van konkurencije

21.00 KOMUNA

režija: Tomas Vinterberg

uloge: Ulrih Tomsen, Fares Fares

Danska, 2016, 90’

Erik i Ana, obrazovan par, i njihova ćerka Freja osnivaju komunu u Erikovoj velikoj kući u predgrađu Helerup. Usredsređujući se na malu porodicu, film nas uključuje u san prave komune. Tu smo na sastancima kućnog saveta, večerama i proslavama. Pod jednim krovom su prijateljstvo, ljubav, porodica i zajedništvo. Ipak, kada se odobri useljenje Erikove ljubavnice, sve počinje da se menja.

Komuna

Sreda 2. 3.

Fokus Evropa

19.00 MERA LjUDSKOSTI

režija: Stefani Brize

uloge: Vinsent Lindon, Karin de Mirbek

Francuska, 2015, 93’

U 51. godini i posle 20 meseci na birou rada, Tijeri započinje novi posao koji ga ubrzo stavlja pred moralna iskušenja. Koliko je spreman da podnese da bi zadržao posao?

21.00 NOVOSTI SA MARSA

režija: Dominik Mol

uloge: Fransoa Damijen, Verle Baetens

Francuska, 2016, 101’

Filip Mars je razuman čovek koji živi u nerazumnom svetu. On pokušava da bude dobar otac, bivši muž, ljubazan kolega, brat pun razumevanja… U poslednje vreme, međutim, planete mu nisu baš naklonjene. Sin mu je postao zakleti vegetarijanac, ćerka je preterano ambiciozna i patološki perfekcionista, dok sestra izrađuje i prodaje ogromne portrete njihovih golih roditelja. Našem, uvek razboritom Filipu izgleda kao da se ljudi oko njega sve luđe ponašaju. Kada mu novi kolega slučajno odseče uvo, a zatim se useli u njegov stan, stvari za našeg junaka kreću sumanutim tokom.

Četvrtak 3. 3.

Fokus Evropa

19.00 NAJMANjE OSTRVO

režija: Alberto Riodrigez

uloge: Havijer Giterez, Raul Arevalo

Španija, 2015, 105’

Krajnji jug Španije, godina 1980. Niz brutalnih ubistava mladih devojaka u zabačenom i zaboravljenom gradu spaja dva različita karaktera – dvojicu detektiva u odeljenju za ubistva – u istrazi zločina. Ideološki veoma podvojeni, detektivi Huan i Pedro moraju da ostave svoje razlike po strani ne bi li uspešno uhvatili ubicu koji godinama teroriše zajednicu u senci opšte nebrige za žene koja je ukorenjena u mizoginoj prošlosti.

Glavni program takmičarski

21.00 99 DOMOVA

režija: Ramin Bahrani

uloge: Endrju Garfild, Majkl Šenon

SAD, 2014, 112’

Kada harizmatični i nemilosrdni biznismen Rik Karver izbaci iz doma Denisa Neša, samohranog oca koji se brine o svojoj majci i mladom sinu, Neš očajnički pokušava da obezbedi svoju porodicu i primoran je da radi za Karvera. Karver mu obećava da će povratiti kuću i osigurati porodicu, ali ga lukavo uvlači u svet bogataša i glamura. Kako Neš upada sve više u Karverovu mrežu, shvata da situacija postaje mnogo brutalnija i opasnija nego što je zamišljao.

99 domova

Petak 4. 3.

Glavni program takmičarski

19.00 ANARHISTI

režija: El Vajeman

uloge: Tahar Rahim, Adel Egzarkopulos

Francuska, 2015, 101’

Pariz, 1899. Policajac Žan Albertini, siroče skromnog porekla, izabran je da se infiltrira u grupu anarhista. Za njega je to prilika da napreduje u službi. Ali primoran na kompromise i radeći bez predaha, Žan se sve više cepa. S jedne strane, on dostavlja inkriminišuće policijske izveštaje Gasparu, svom pretpostavljenom, a s druge strane, razvija sve snažniju naklonost prema anarhistima.

Glavni program takmičarski

21.00 VELIKI OTAC, MALI OTAC I DRUGE PRIČE

režija: Fang Dang Di

uloge: Džejvi Maj De Hip, Kong Hoang Le

Vijetnam, Francuska, Nemačka, Holandija, 2015, 102’

Sajgon, početak 21. veka. Vu, student fotografije, upravo je stigao u grad. Odmah biva privučen ličnošću svog zgodnog cimera Tanga, izbacivača i sitnog dilera droge, te počinje da ga prati u njegovim pustolovinama u noćnom životu grada, otkrivajući potpuno novi svet. Uskoro upoznaje Van, senzualnu plesačicu, koja se povremeno viđa sa Tangom. Između njih troje razvija se ambivalentno prijateljstvo. Jedne noći bivaju uvučeni u uličnu tuču, nakon čega su primorani da pobegnu u Vuovo rodno selo. Tamo ih toplo dočekuje njegov otac, koji koristi priliku da Vua upozna sa ženom koju mu je odabrao za suprugu…

Subota 5. 3.

Fokus Evropa

19.00 MARGARITA I DžULIJEN

režija: Valeri Donceli

uloge: Ane Demustije, Žeremi Elkaim

Francuska, 2015, 105’

Žilijen i Margerit de Ravale, sin i kći Lorda od Turlavila, od detinjstva su gajili nežnu ljubav jedno prema drugom. Ali kako odrastaju, njihova međusobna naklonost pretvara se u proždrljivu strast. Skandalizovano njihovom aferom, društvo ih progoni. Nemoćni da se odupru svojim osećanjima, oni beže…

Glavni program takmičarski

21.00 MEDITERAN

režija: Jonas Karpinjano

uloge: Alasan Si, Kudos Selhon

Italija, Francuska, SAD, Nemačka, Katar, 2015, 107’

Dva muškarca kreću na opasno putovanje iz Afrike u Italiju u potrazi za boljim životom, ali se suočavaju sa neprijateljstvom i nasiljem u ovoj šokantnoj priči o borbi izbeglica na život i smrt.

Mediteran

Nedelja 6. 3.

Glavni program van konkurencije

19.00 SLOBODNA LjUBAV

režija: Piter Solet

uloge: Džulijan Mur, Elen Pejdž

SAD, 2015, 103’

Zasnovan na Oskarom nagrađenom kratkom dokumentarnom filmu, koji je za veliko platno adaptirao scenarista Filadelfije Ron Nisvaner, Slobodna ljubav je istinita priča o ljubavi Lorel Hester (Džulijen Mur) i Stejsi Endri (Elen Pejdž) i njihovoj borbi za pravdu. Lorel je odlikovana policajka iz Nju Džerzija kojoj je dijagnostifikovan terminalni kancer. Ona želi da prenese pošteno zarađenu penziju svojoj civilnoj partnerki Stejsi. Međutim, državni legislatori, tzv. friholderi, nameravaju da je spreče u tome. Prekaljeni detektiv Dejn Vels (Majkl Šenon) i aktivista Stiven Goldštajn (Stiv Karel) udružuju se u odbrani prava Lorel i Stejsi, okupljajući policijske službenike i građanstvo kako bi podržali njihovu borbu za ravnopravnost.

Glavni program van konkurencije

21.00 MOJ KRALj

režija: Vensan Kasel

uloge: Vensan Kasel, Emanuel Berkot

Francuska, 2015, 128’

Nakon ozbiljne nezgode na skijanju, Toni je primljena u rehabilitacioni centar. Zavisna od medicinskog osoblja i lekova protiv bolova, ona koristi vreme da se osvrne na turbulentnu vezu koju je imala sa Đorđom. Zašto su se voleli? Ko je taj čovek koga je toliko volela? Kako je sebi dozvolila da se prepusti ovoj gušećoj i destruktivnoj strasti? Pred Toni je težak proces isceljenja, fizički rad koji će je, možda, konačno osloboditi…

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.