Najave Srbija

35. Beogradski džez festival: Nikolov-Ivanović Undectet i Henri Texier za početak džez svetkovine u Domu omladine Beograda

Dom omladine Beograda od 22. do 27. oktobra 2019. predstavlja 35. Beogradski džez festival, pod sloganom „DŽEZ SVETKOVINA“ / „JAZZ CELEBRATION“. Ovogodišnji program ima posebnu strukturu, prilagođenu posebnoj, slavljeničkoj prilici: umesto 5, trajaće 8 dana – redovnih 6 dana programa, uvodni DJ program i festivalski progam PLUS, sa skoro 30 koncerata i nizom pratećih događaja.

Svečano otvaranje 35. Beogradskog džez festivala zakazano je za utorak, 22. oktobar (19č) u Velikoj sali Doma omladine Beograda, uz dupli program. U prvom delu večeri srpsko-internacionalni sastav Nikolov-Ivanović Undektet, sa Mažik Malikom (Magic Malik), značajnim predstavnikom srednje džez generacije iz Francuske kao specijalnim gostom, izvešće posebno pripremljen program za ovu priliku. Potom nastupa velikan francuske scene, čiji rad je otvorio vrata mnogim tamošnjim savremenim autorima, Anri Teksje (Henri Texier) sa projektom Sand Woman. Budući da regularan program BDŽF ove godine završavamo nastupom uzbudljive francuske fri džez postave Tea Sekaldija (Théo Ceccaldi) „Freaks“ (27.10.), jasno je da smo ovakvom selekcijom želeli i da obeležimo dve činjenice – da su pre tačno 180 godine Srbija i Francuska uspostavile diplomatske odnose, ali i da su nam upravo iz Pariza, posle Prvog svetskog rata, stigle prve note tadašnjih džez kompozicija.
Magic Malik – photo Karim El Dib
 
Ulaznice su u prodaji preko Ticket Vision prodajne mreže.
Nikolov-Ivanović Undectet feat. Magic Malik (Srbija/Francuska/Holandija Bugarska)

Nikolov–Ivanović Undectet
 jedan je od najambicioznijih poduhvata u celokupnoj istoriji džeza sa ovih prostora. Projekat udružuje talente Vladimira Nikolova i Srđana Ivanovića sa devetoro vrhunskih muzičara iz nekoliko evropskih zemalja. Za prvi album, „Artistry in Broken Rhythm“ (Metropolis Jazz, 2018), autori su početnu inspiraciju našli u delima Stena Kentona (Artistry in Rhythm) i Majlsa Dejvisa (Birth of the Cool), izgrađujući na tim impulsima moderno orkestriranu muziku visokog intenziteta i duboke emocije, u bojama i ritmovima raznih kontinenata, od Njujorka do Balkana.
Foto: Ilija Pejoski

Seme projekta posejano je sredinom prošle decenije u Holandiji, gde su Nikolov i Ivanović studirali, a naslovna numera Vladimira Nikolova „Artistry in Broken Rhythm“ dobila je nagradu Silesian Jazz Festivala u Katovicama, 2016. godine. Takođe, proleća ove godine zauzeli su drugo mesto na Made in New York Jazz Competition – u žiriju ovog međunarodnog konkursa bili su Rendi Breker, Leni Vajt i Majk Stern. Na otvaranju 35. Beogradskog džez festivala Nikolov-Ivanović Undectet premijerno će izvesti program sa njihovog drugog albuma Frame and Curiosity, koji će biti objavljen uoči manifestacije. Specijalan gost sastava na koncertu u Beogradu je francuski flautista Mažik Malik.

Henri Texier Sand Woman (Francuska)

Kontrabasista i kompozitor Anri Teksje jedan je od najbitnijih umetnika u istoriji francuskog džeza, kao i glavnih arhitekata evropskog puta u džez. Njegov kvintet iz šezdesetih godina prošlog veka smatra se jednim od prvih free džez sastava u Francuskoj. Šezdesetih je radio i sa svojim velikim uzorom trubačem Donom Čerijem (još u to vreme su istraživali ukrštanja džeza sa afričkom tradicijom!), kao i snimio niz ploča sa saksofonistom Filom Vudsom. Počev od albuma „La compañera“ (1983) sve svoje albume (preko dvadeset u različitim formacijama) objavio je za kuću Label Bleu iz Amjena. Na dugačkoj listi muzičara sa kojima je sarađivao su i Džoni Grifin, Čet Bejker, Pol Moušn, Bad Pauel, Dekster Gordon, Džo Lovano, Stiv Svolou, Keni Klark, Džon Aberkrombi, Slajd Hempton, Li Konic, te veliki broj francuskih kolega.

HENRI TEXIER QUINTET
DEC. 2017
Photo: Sylvain Grippoix

Osim otvorenosti prema različitim aspektima džez žanra, Teksje pokazuje interesovanje i prema svetskoj muzici, a poseban deo u srcu ima za Balkan. Nekoliko njegovih albuma nazvano je po gradovima bivše Jugoslavije, a vredi se nadati da će, posle nastupa na otvaranju manifestacije, tom nizu dodati i Beograd. Iako već u ozbiljnim godinama, muzici i dalje pristupa sa energijom mladića – na festivalu ćemo čuti njegovo aktuelno ostvarenje „Sand Woman“.

About the author

Avatar

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.