Najave Srbija

Prva regionalna konferencija o digitalnoj fabrikaciji

Prva regionalna konferencija posvećena digitalnoj fabrikaciji i „fab lab“ konceptu pod nazivom „FABelgrade 2016“ biće održana 14. i 15. maja u Domu omladine Beograda u organizaciji NVO „Fab Inicijativa“.

Biće to prvi veliki događaj u Srbiji i regionu posvećen digitalnoj fabrikaciji i fab lab konceptu, koji u razvijenim zemljama već najavljuju novu eru preduzetništva i predstavljaju veliki potencijal za privredni razvoj svake zemlje.

Jedan od osnivača „Fab Inicijative“ i organizator konferencije dr Ivana Gađanski kaže da nove tehnologije o kojima će biti reči na ovom događaju nisu naučna fantastika, da se mnoge već koriste u Srbiji, ali da su pojedinci i grupe koje se time bave dosta međusobno nepovezane što otežava njihov uspeh na tržištu i izlazak na regionalnu, pa i globalnu scenu.

„Ova konferencija je idealna prilika da se ti ljudi upoznaju, da saznaju šta rade drugi, da se povežu i da počnu zajedno da rade, ali i da se povežu sa ljudima u inostranstva jer će na konferenciji učestvovati i naše kolege iz Amerike, Kanade, Hong Konga, Turske i mnogih evropskih zemalja koje su vodeće u ovim oblastima“, navela je Gađanski.

Ona dodaje da će u fokusu konferencije biti korišćenje novih tehnologija u nauci, obrazovanju, održivom razvoju, robotici, dizajnu i arhitekturi, a poseban segment biće posvećen pokretanju biznisa u ovim oblastima jer je krajnji cilj da se podstakne preduzetništvo u našoj zemlji.

„Da bi istraživanja u ovim oblastima opstala mora da postoji neki komercijalni proizvod ili praktična primena dobijenih rezultata. Stoga svi koji se bave novim tehnologijama i naukom u našoj zemlji treba da razmišljaju na komercijalniji način i češće pokreću biznis zasnovan na svojim istraživanjima, a naš cilj na konferenciji je da im u tome pomognemo“, izjavila je Gađanski.

Izvršni producent „Fab Inicijative“ Nevena Popović ističe, međutim, da ovaj događaj nije namenjen samo profesionalcima, već svima koji žele da nauče kako nove tehnologije mogu da koriste u sopstvenom poslu, ali i svakodnevnom životu. Stoga će na samom događaju biti postavljena i prava fab lab radionica u kojoj se zahvaljujući mnoštvu kompjuterski kontrolisanih alata može napraviti praktično sve što zamislite.

„Naš fab lab na konferenciji biće opremljen 3D štampačima, CNC mašinom, laserskim sekačem, mikrokontrolerima, setom elektronike i Bosch alatima. Cilj nam je da posetiocima i široj publici predstavimo fab lab koncept kao platformu za razvoj najrazličitijih proizvoda i kao idealnu mogućnost da profesionalci iz raznih oblasti kreiraju prototipe, a ‘obični građani’ naprave nešto lepo ili korisno što ima primenu u svakodnevnom životu“, objasnila je Nevena Popović.

Koorganizatori „FABelgrade 2016“ su „Polyhedra Fab Lab“ i „Fab Lab Belgrade“, a konferencija će biti održana pod pokroviteljstvom ambasade SAD u Srbiji i uz podršku brojnih sponzora, među kojima su i „Seven Bridges Genomics“, „Delta Holding“ i „Nordeus“.

Konferencija je besplatna za sve posetioce, a detaljne informacije o programu, predavačima i radionicama, kao i formular za prijavu za događaje na kojima je broj posetilaca ograničen, dostupni su OVDE.

About the author

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.