Muzika Najave Crna Gora

Gudački kvartet Beogradske filharmonije u Podgorici

Koncert gudačkog kvarteta Beogradske filharmonije koji otvara zimsku koncertnu sezonu u okviru muzičkog programa KIC-a „Budo Tomović“ biće održan u utorak, 26. januara, u Modernoj galeriji Muzeja i galerije Podgorice, sa početkom u 20h.

Na premijernom koncertu u Podgorici, Gudački kvartet Beogradske filharmonije izvešće djela Dejana Despića (Počasnica Stevanu Mokranjcu), Volfganga Amadeusa Mocarta (gudački kvartet KV 421, d-mol) i Morisa Ravela (gudački kvartet F-dur). Muzičari Beogradske filharmonije Jelena Dragnić (I violina), Vladan Lončar (II violina), Boris Brezovac (viola) i Aleksandar Latković (violončelo) osnovali su Gudački kvartet u okviru matičnog orkestra 2011. godine.

U svoje najskorije internacionalne uspjehe Gudački kvartet Beogradske filharmonije ubraja koncerte u Ujedninjenim Arapskim Emiratima u okviru prestižnog festivala Abu Dhabi Classics i otvaranje koncertne sezone “Kamerna muzika u pustinji” u kompleksu Kasr Al Sarab u oazi Liva, prvo gostovanje u Kini u koncertnog sali u Tjandžinu, kao i koncert u Parizu u Kulturnom centru Srbije.

Pored aktivne koncertne djelatnosti, kvartet ističe nastup na kanalu RTS Digital, uživo iz beogradskog Studija 6, kao i izlazak prvog CD-a u izdanju Beogradske filharmonije. Na albumu su uvrštena djela Betovena (gudački kvartet op. 74 – Harfni) i Bramsa (kvintet sa klarinetom), uz učešće klarinetiste Ognjena Popovića.

U sezoni 2013/2014 kvartet je sa ostvario zanimljiv ciklus Quartet + 1, u sali Beogradske filharmonije, u okviru kojeg je izveo pet programa kamerne muzike sa svojim specijalnim gostima. Svaki program je pored gudačkih kvarteta predstavio i kvintete (sa klarinetom, klavirom, glasom, i violom).

U sezoni 2012/2013 kvartet je premijerno izveo Koncert za gudački kvartet i orkestar Ervina Šulhofa, uz pratnju Beogradske filharmonije i tadašnjeg šefa-dirigenta Muhaja Tanga. Koncertne aktivnosti ovog kvarteta obuhvatili su u prethodnom periodu otvaranje Klasik Festa u Pančevu, obilježavanje Dana Evrope u organizaciji EU u Srbiji, nastup u okviru Konferencije Kreativna Evropa u Kulturnom centru Grad, koncerte na brodu Amadeus Rojal na putu od Beča do Crnog mora, gostovanja u Gračanici, Kragujevcu, Inđiji, Mostaru i Trebinju, kao i u Gornjem Milanovcu, Subotici, Vršcu i selu Stanišor na Kosovu i Metohiji, u okviru humanitarnih i društveno odgovornih projekata Beogradske filharmonije.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.