Najave Pozorišta Crna Gora

Predstava “Ružno pače”

U nedelju, 17. januara u 12h u Sali DODEST u Podgorici, biće izvedena predstava za djecu (6+) – Ružno pače po tekstu Igora Bojovića a u režiji Jaroslawa Antoniuka. U predstavi igraju: Branko Ilić, Katarina Krek, Dijana Dragojević, Pavle Ilić i Dejan Đonović.

Scenograf, kostimograf i kreator lutaka: Eva Farkašova. Kompozitor: Bogdan Szczepanski. Prevodilac/dramaturg: Zoran Đerić. Asistent reditelja: Davor Dragojević. Korepetitori: Davor Novak, Petar Garić. Inspicijent: Slavka Nelević.

“Baveći se već skoro četrdesetpet godina temom odrastanja, želeći da mi se to jednog dana i dogodi nisam stigao dalje od pozorišta koje nas, kao i bajke, uči životu s tom razlikom što je dodatno obogaćeno i glumačkom igrom, rediteljskom maštom, uzbudljivom muzikom i likovno-scenografskom čarolijom. U predanom istraživačkom radu, upravo zahvaljujući priči “Ružno pače”, došao sam i do svog, danas već čuvenog naučnog otkrića, koja kaže da dužina sjenke ne zavisi od fizičkih dimenzija njenog vlasnika već isključivo od snage svijetlosti koju mu njegova zvijezda daje. U mom, scenskom, čitanju ove nezaobilazne bajke u životu svakog djeteta, Milovan, „junak naših dana“, zahvaljujući priči “Ružno pače” koju mu lično Andersen pripovjeda otkriva da je njegova snaga u želji da leti te poput pačeta koje se pretvara u labuda prevladava problem svojih bubuljica i posteje pilot. Neko drugi bi svoju svjetlost tražio u umjetnosti, neko treći u matematici. Četvrti bi shvatio da mu dobro ide opravka automobila ili brodova na primjer… Stoga bih svakom mladom gledaocu naše predstave poručio: OTKRIJ SVOJU ZVIJEZDU pa ćeš se lako izboriti i sa svojom sjenkom.” – Igor Bojović.

“Ružno pače, jedna od najlјepših priča književnosti za dјecu, koju je napisao H. K. Andersen prije mnogo godina, i dalje je aktuelna. Autor ove nove književne verzije, Igor Bojović, na poetsko-duhovit način pokreće temu različitosti, netolerancije, potrebe za prihvatanjem, ali sa nadom koju nosi ova priču da ljepota leži u srcu i ljudskoj osjetljivosti.

Milovan, naš junak, klovn, glumac – iznosi, vrlo intimno, svoju priču iz djetinjstva – to je priča o djetetu koje nije prihvaćeno od strane okoline i vršnjaka zbog prilično brzog sazrijevanja. Ko od nas nije doživio sličnu situaciju, koja je postala drama. Ovaj problem još uvijek leži uspavan u nama i u ovim vremenima sve više se intenzivira, jer nema tolerancije. Isto važi i za H. K. Andersena, koji je došao iz siromašne porodice, bio je bolešljivo dijete sa dobrim srcem i sanjar. Nevoljen i prezren od strane roditelja i kolega, on je imao nesrećno djetinjstvo i mladost. Tek kao pisac bajki postao je poznat, cijenjen i voljen. Ovu predstavu posebno posvećujem roditeljima, kako bi razumjeli odrastanje svoga djeteta i svijet koji ga okružuje.” – Jaroslaw Antoniuk, reditelj.

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.