Lifestyle

Koje sve vrste kolica za bebe postoje i kako napraviti najbolji izbor?

redakcija@nesto.com'
  • October 26, 2023
  • 5 min read
  • 177 Views
Koje sve vrste kolica za bebe postoje i kako napraviti najbolji izbor?

Pripremanje sobe, kupovina potrebne opreme za kuću, kao i adekvatnih kolica za bebu, deo su odluka i aktivnosti kojima su posvećeni roditelji i mesecima pre termina porođaja. Kada sve prođe u najboljem redu, cilj je da mama i novorođenče izađu iz porodilišta u oazu pripremljenu za uživanje, odmor, oporavak i ležernost bez granica. Pored toga, kako beba ne bi bila non-stop u krevecu ili naručju, odlično rešenje je kupiti kolica, ako ne pre porođaja, onda već u prvim danima boravka kod kuće. 

Za sve mame, bilo da se porađaju u toplijem ili hladnijem vremenu, kolica su nezamenjiva oprema za bezbrižno ljuljuškanje deteta, udobnu vožnju, kao i realizaciju mnogih obaveza bez potrebe da se mališani nose u naručju ili nosiljkama. Na tržištu postoji veliki broj dostupnih tipova, brendova, varijanti, kompleta i konkretnih modela kolica, među kojima nije uvek jednostavno pronaći savršeno rešenje za sve potrebe budućih roditelja. Svakako, blagovremeno informisanje može pružiti odličnu podršku i znanje prilikom odlaska u kupovinu. 

Sistemi kolica – kompleti koji su višenamenski od rođenja do 3. godine

Veliki broj roditelja odlučuje se danas za sisteme kolica „2 u 1“, koji se sastoje iz prostora za ležanje i sedenje, kao i autosedišta, ili „3 u 1“ koji kao treći dodatak imaju i kolevku u kojoj beba može boraviti do punih 6 meseci uzrasta. Svakako, ovakva rešenja su sjajna za boravak deteta od prvog dana, do pune 3 godine, a prednost je i to što imaju veliki broj inovativnih dodataka. 

Naime, sistemi kolica su ne samo višenamenski, već danas poseduju i navlaku za zaštitu od sunca, kiše i insekata, kao i tokom zime za ušuškavanje deteta bez osećaja hladnoće. Specijalno dizajnirane torbe mogu se pričvrstiti za podnožje naslona za ruke, a neki modeli imaju i originalne rukavice, prostor za odlaganje napitaka, skije za korišćenje po snegu umesto točkova i mnogo, mnogo toga drugog. Ipak, ono što je negde nedostatak sistema, jeste to što su često teška i ne tako jednostavna za manipulisanje, posebno sklapanje i rasklapanje, zbog čega nisu adekvatna za putovanja.

Kišobran kolica – lagano rešenje uz čiju upotrebu se maksimalno uživa

Inovativna kišobran kolica osvojila su čitavu planetu svojom kombinacijom jednostavnosti, lagane konstrukcije i istovremeno odlične multifunkionalnosti i praktičnosti bez granica. Kako i sugestivno deluje sam naziv, kišobran kolica se i sklapaju upravo po dužini, kao i svaki kišobran, zbog čega se i odlikuju jednostavnošću. Ne samo da se mogu u jednoj ruci preneti, sklopiti i rasklopiti na bilo kojoj lokaciji, već su zaista prosta za manipulaciju u svim situacijama. 

Kišobran kolica karakteriše minimalistički dizajn i stil – manje dimenzije, lagani materijali i konstrukcija izrade, ali i izuzetan kvalitet, čvrstoća i otpornost. Iako nemaju sve funkcije kao sistemi, ovakva kolica su potpuno odgovarajuća za decu uzrasta 6 meseci i starijeg, ali danas se mogu pronaći i modeli koji imaju potpuno ležeći položaj, pa se mogu koristiti od prvog dana. Još jedna velika prednost kišobran kolica jeste i cena, jer se kupuju i po ceni od svega nekoliko hiljada dinara, koja varira u zavisnosti od dodataka – zimske navlake, zaštitnika od sunca, torbe i mnogih drugi. 

Standardna višepoložajna kolica za bebe – tradicionalno rešenje

Klasična, gabaritna i često teška, ali kvalitetna i funkcionalna, jesu standardna kolica za bebe. Njih karakteriše mogućnost podešavanja naslona na leđa u nekoliko položaja, vožnja prema roditelju ili od sebe, odnosno u oba pravca, uz udobnost i opuštenost. Ovakvi modeli su tradicionalno rešenje koje se dobro kotira već sigurno 2 decenije na tržištu, posebno jer se mogu koristiti od prvog dana, pa sve do 15 kilograma težine deteta, a nekada i više od toga. 

Najsličnija su sistemima kolica, u pogledu modela koji sadrži prostor za sedenje i dodatke, a takođe su prilično kompleksna za sklapanje, rasklapanje i prenošenje. Zbog toga, kao i zbog neretko visoke cene, često nisu sjajno rešenje za putovanja, kada se planira manja razlika između dece, kao i povremena korišćenja. Ovakva kolica kreiraju se i kao varijanta za blizance – jedna pored ili iza drugih, što je standardno rešenje za njihovu udobnost, a svakako su modeli za nijansu gabaritniji i teži.

Izabrati adekvatna kolica za bebu ume da bude izuzetan poduhvat koji zahteva dosta razmišljanja, upoređivanja, razgledanja, dvoumljenja i na kraju – donošenja najbolje odluke u svim situacijama. Savet je blagovremeno pogledati dostupnu ponudu na domaćem tržištu koja je vrlo raznolika kako sa aspekta modela, funkcija, boja i dezena, tako i u pogledu cene. Usklađivanje, želja, potreba i budžeta nije uvek lako, ali uz malo strpljenja, definisanja prioriteta i posvećenost kvalitetnim rešenjima za budućnost roditelja i deteta, sigurno će se doneti najbolja odluka. Kada je bitno kompletno opremanje dobro rešenje je sistem ili standardna varijanta, a za jednostavno korišćenje, lagano upravljanje i ležernost pravo rešenje su kišobran kolica. 

Podeli ovaj tekst:
redakcija@nesto.com'
About Author

Velibor Živkov

Velibor Živkov je lifestyle kolumnista za Adria Daily Magazin, Lips And Heels i Wannabe magazin. Po struci industrijski dizajner odeće ali se bavi istraživanjem online kontenta i modnog marketinga. U slobodno vreme se bavi dizajnom keramike, fitnesom i negom brade u stilu pravog milenijalca. Pratite ga na Instagramu za više modnih ideja i svakodnevnih inspiracija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.