Kultura

Vojno-istorijski muzej u Beču

Ako ste već bili u Beču i videli najistaknutije znamenitosti grada, uvek postoji još nešto što je vredno posetiti, na primer: Vojno-istorijski muzej.

Vojno-istorijski muzej u Beču bavi se pre svega istorijom Habzburške monarhije od kraja 16. veka do njenog raspada 1918. godine kao i godinama do 1945. U prvom planu su uloga vojske, ratna prošlost, tehnika i nauka, ali i umetnost i arhitektura. Zgrada muzeja građena je od 1850. do 1856. godine kao središte vojnog kompleksa Arsenal, a projektovali su je Ludvig Ferster i Teofil Hanzen. Ova zgrada je najstarija muzejska zgrada u prestonici Austrije, a preovlađujući stilovi kojima je građena su mavarsko-vizantijski i neogotski stil.

unnamed (1)

Pošto se u muzeju najviše pažnje poklanja monarhijskoj prošlosti Austrije, u njemu je izložen automobil u kojem se nalazio Franc Ferdinand sa suprugom kada je na njih izvršen atentat u Sarajevu 1914. godine, kao i krvava uniforma i sofa na kojoj je preminuo. U sali „Franc Jozef“ posetioci mogu da vide neke od ličnih stvari poslednjeg austrijskog cara i njegovog sina Rudolfa. Ostale sale su posvećene Eugenu Savojskom, Mariji Tereziji i mnogim ratovima koje je Austrija vodila u svojoj istoriji.

Posebnu pažnju u ovom muzeju privlači sala mornarice, u kojoj je predstavljeno ono što mnogi ne znaju: kada je Austrija imala izlaz na more, više od 200 godina je bila značajna sila na moru.

Slike:

1 – COMPRESS

2 – Mario Lang

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Oglašavanje

Oglašavanje

Oglašavanje

Pratite nas na Facebook-u

Oglašavanje