Kultura Srbija

Upravniku Narodnog pozorišta u Beogradu Dejanu Saviću uručen „Orden italijanske zvezde”

Upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Savić dobio je „Orden italijanske zvezde” – u rangu viteza, a nagrađen je za lične zasluge na jačanju prijateljstva i saradnje Italije i Srbije na polju kulture i umetnosti.

Italijanski ambasador Karlo Lo Kašo rekao je na svečanosti, održanaoj 12. jula 2018. u Ambasadi Italije u Beogradu, da Savića smatra, pre svega, prijateljem, te je zato srećan i ponosan što upravo on može da mu preda Orden, koji je čelni čovek Nacionalnog teatra, kako je naglasio, zaista zaslužio.

U prisustvu članova Savićeve porodice, kolega, prijatelja i ličnosti iz javnog i kulturnog života, ambasador je kazao da ovo priznanje dodeljuju onima koji imaju izuzetne zasluge u jačanju prijateljstva i saradnje između Italije i drugih zemalja, kao i u promovisanju veza sa Italijom.

„Zaista sam srećan što sam večeras domaćin ove jednostavne, ali veoma važne ceremonije! Svi znate da je saradnja u oblasti kulture, umetnosti i istraživanja jedan od stožera odličnih odnosa između Srbije i Italije. Saradnja je postala veoma intenzivna poslednjih godina – zahvaljujući inicijativama koje promovišu institucije dve zemlje i delovanje pojedinaca koji su se u Srbiji istakli svojim doprinosom. Među njima je zasigurno i maestro Dejan Savić, kome je dodeljen Orden italijanske zvezde zbog njegovih zasluga na polju muzike i umetnosti, u promociji saradnje i prijateljskih odnosa sa Italijom”, rekoa je italijanski ambasador Lo Kašo.

On je naglasio da je Savić, kao upravnik beogradskog Narodnog pozorišta, ne samo učvrstio saradnju sa mnogobrojnim operskim ustanovama u Italiji, nego je svojim zalaganjem omogućio i da se na repertoaru te kuće nađu tradicionalne italijanske opere – u izvođenju italijanskih umetnika.

„Zahvaljujući zalaganju maestra Savića, danas italijanska operska dela, kao i kompozitori, solisti, reditelji i dirigenti iz Italije imaju primarnu ulogu u programu Narodnog pozorišta u Beogradu, a neretko su protagonisti gala večeri i najznačajnijih koncerata u sezoni”, dodao je italijanski ambasador Lo Kašo.

Prema njegovim rečima, Savićevi rezultati u muzici se upisuju u deo duge tradicije zalaganja kulturnih institucija i plodonosne saradnje između italijanskih i srpskih umetnika.

Dejan Savić, pozdravljen gromoglasnim aplauzom prisutnih, prvo se obratio na italijanskom, a potom je na srpskom jeziku rekao da je Italija super sila na mnogim poljima, a naročito u oblasti kulture i umetnosti.

„Ako neko dobije priznanje na tom polju, i to od predsednika Italije, gospodina Serđa Matarele, onda je to je zaista velika i značajna stvar! Kada je operska umetnost u pitanju, smatram da je sasvim prirodno i normalno da se naša pozorišta povezuju sa teatrima iz Italije, zemlje u kojoj je opera rođena”, rekao je maestro Savić i istakao da ovaj orden ne predstavlja priznanje samo za njega, već i za celokupnu našu umetnost kulturu.

(Fotografije: Dodeljivanje Ordena italijanske zvezde maestru Dejanu Saviću, 2018, Beograd; ©Narodno pozorište u Beogradu)

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.