Kultura Hrvatska

U Portugal stiže izložba „Umjetnost Zagreba u Lisabonu“

40. obljetnica prijateljstva dvaju gradova proteći će u znaku izložbe na kojoj će svoje radove predstaviti i cijenjeni hrvatski slikar i grafičar Vatroslav Kuliš.

Umjetnost pomiče granice na svim područjima, a ponekad preskače i one zacrtane u kartama. Zaključak je to povodom skorašnjeg otvorenja izložbe Umjetnost Zagreba u Lisabonu, kojom će se kroz dvije zasebne izložbe obilježiti kulturno-umjetnička razmjena i četiri desetljeća prijateljstva između dvaju europskih metropola. Nakon gostovanja Zagrebačke filharmonije na lisabonskom festivalu Ao Largo, u prelijepom Nacionalnom muzeju kočija u Lisabonu 3. studenog bit će predstavljeni radovi slikara Vatroslava Kuliša u sklopu njegove izložbe Centripetalne fuge te radovi fotografkinja Marije Braut i Slavke Pavić kroz izložbu Zagreb iz drugog ugla.

Posebnu pažnju izazivaju Centripetalne fuge Vatroslava Kuliša koji se, kako primjećuje poznata likovna kritičarka Iva Körbler, u svom posljednjem ciklusu fokusira na tri moguća polazišna motiva: sunce, cvijet i vrtlog, pomoću kojih eksperimentira s dubinom prostora kadra, poliperspektivnošću i brojnim nizanjem pozadinskih planova. Kroz izmjene i kontrapunktiranje snažnih poteza i curenja boje te dijelova koji su kontemplativni, lirski i autorefleksivni, Körbler kod Kuliša prepoznaje intrigantan dijalog s podlogom, koristeći tople i hladne nijanse boja za uspostavljanje prednjih vizualno bliskih i udaljenijih planova struktura na slici.

Kuliševa izložba u Lisabonu na zanimljiv će i intrigantan način približiti kulturu i likovnu baštinu Hrvatske te nesumnjivo probuditi velik interes portugalske publike. Izložba je otvorena od 3. studenog do 3. prosinca.

O IZLOŽBI „UMJETNOST ZAGREBA U LISABONU“

Organizatori izložbe su Grad Zagreb, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Portugalsku, Galerija Klovićevi dvori i Muzej grada Zagreba, a njezino održavanje podupiru Ministarstvo kulture Portugala, Opća uprava za kulturnu baštinu Portugala, Nacionalni muzej kočija Lisabon i Grad Lisabon. Autorice izložaba su Iva Prosoli (Marija Braut i Slavka Pavić) i Katarina Srdarev (Vatroslav Kuliš), a za koordinaciju izložbe zadužena je Silvana Bessone iz Nacionalnog muzeja kočija.

O VATROSLAVU KULIŠU

Vatroslav Kuliš diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1976. Autor je nekoliko scenografskih i dizajnerskih rješenja u hrvatskim kazališnim kućama te nekoliko grafičkih mapa, opremio je i ilustrirao brojne knjige, a radovima sakralne tematike opremio je i nekoliko crkava. Boravio je na studijskim putovanjima u Parizu (Cité des Arts), Münchenu, New Yorku i  Melbourneu. Radovi mu se nalaze u muzejima i galerijama u Hrvatskoj te u privatnim zbirkama u Hrvatskoj i svijetu. Izlagao je na više od 150 samostalnih i preko 120 grupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.