Kultura Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

Trosed pokazuje kako se mogu stvarati proizvodi u kulturi koji komuniciraju sa vremenom u kom nastaju

Beopolis Sessions je zamišljen kao svojevrsna muzičko-književna youtube emisija u kojoj gostuju muzičari koji su već prepoznati po svojim kantautorskim, svedenim akustičnim nastupima, ali i oni autori koji će se možda po prvi put predstaviti u takvom svetlu. Namera nam je bila da u ambijentu Beopolisa, naše omiljene nezavisne knjižare u Beogradu, ukažemo da umetnost može biti neposredna, živa stvar koja uz minimum tehničkih uslova slobodno teče i komunicira sa publikom. Emisiju Beopolis Sessions realizuje kolektiv Trosed.

trosed
U prvoj epizodi ugostili smo Daniela Kovača, gitaristu Jarbola, frontmena Jesenjeg orkestra, pisca i inženjera. Daniel je odsvirao tri pesme Jesenjeg orkestra (Drhatava srca, Ples nije večan i Promaja), a, takođe, pročitao je i odlomak iz njemu drage knjige Tarantula Boba Dilana.

Trosed je kolektiv koji nastoji da svojim radovima pokaže kako se mogu stvarati proizvodi u kulturi koji komuniciraju sa vremenom u kom nastaju. A kakvo je to naše vreme?

Naime, to je vreme u kome su proizvodi rada u kulturi i umetnosti – najšire gledano – napadnuti žestoko sa najmanje dve strane. Sa jedne strane, neumoljiva tržišna logika stavlja te proizvode u ograničavajuće kalupe – kalupe koji će tim proizvodima oduzeti pravo na suštinska iskliznuća i kalupe koji će čitavu priču učiniti takvom da ti proizvodi postanu konfekcijska roba koja se jednostavno i lako da pospremiti u ove ili one fioke sa ovom ili onom cenom.

Opet, sa druge strane, i sami radnici u kulturi i umetnosti su – usled opravdanog straha od neoliberalnog terena i usled toksičnog nasleđa po kojem je kultura privilegija povlašćenih – prečesto uplašeni od vremena i konteksta u kome žive. Uplašeni su od tehnologije, od drugačijeg poimanja sadržaja i vremena, opterećeni su akademskim uzusima i standardima tzv. „visoke kulture“, pa u onda u tom strahu i tom elitističkom autizmu proizvode kulturne proizvode koji izgledaju kao da su nastali u nekakvom muzejskom vakuumu, a ne u stvarnosti u kojoj svako od nas živi.

Trosed će se baviti upravo onom kulturom i onom umetnošću koja nastoji da se bori i protiv tržišnog i protiv elitističkog terora.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.