Kultura Srbija

Svečano otvaranje izložbe Petra Lubarde „Sa Pavlove strane“

Subota, 20.5.2017, u 19h
Nacionalna galerija, Dositejeva 1, Beograd
Izložbu će svečano otvoriti prof. Ješa Denegri i Petar Ćuković.

Obeležavanje jubileja 110. godina od rođenja Petra Lubarde, jednog od najvećih umetnika sa naših prostora, profesora i člana SANU i JAZU, dobitnika prestižnih međunarodnih i domaćih priznanja, obavezuje nas da sa ozbiljne vremenske distance sagledamo celoviti društveno politički okvir u kome je umetnikovo stvaralaštvo egzistiralo.

Pažnja u ovom istraživačkom radu posvećena je pitanju odnosa države prema kreiranju kulturne politike i prema svemu onome što su kulturne prilike “pretpostavljeno” trebale da znače i doprinesu razvoju nove posleratne F.N.R.J. Pitanjem kulturne politike, bio je zaokupljen sam vrh političke nomenklature, koji je određivao sve smernice društvenog kretanja. O značaju umetnosti raspravljalo se i na Kongresu KPJ i to u trenucima kada se država u izgradnji, u polarizovanom svetu suprostavljenih blokova, suočavala sa mnogobrojnim medjunarodnim problemima.

Posebna pažnja ovog istraživačkog rad usmerena je na prvo učestvovanje jugoslovenskih umetnika, koje je selektovala Komisija Ministrastva za nauku i kulturu Vlade F.N.R.J. za 25. međunarodno Bijenale 1950. godine u Veneciji, nakon čega su se državni organi opredelili da Petar Lubarda i samostalno prezentuje jugoslovensku modernu umetnost na međunarodnim likovnim manifestacijama.

Ova studija fokusira se na deo umetničkog opusa koji je bio izložen na Venecijanskom bijenalu, a koji je odredio mesto Petra Lubarde u našoj modernoj umetnosti. Traganje za autetničnim likovnim izrazom, ispoljena u opusu na temu crnogorskog pejzaža, viđen i proviđen, sa Pavlove strane, ostavio je čitav serijal slika sa pogledom na Skadarsko jezero.

Radi otklanjanja svake moguće zabune oko naziva slike, koja je u centru ove studije, moramo da naglasimo da je slika „Panorama nel Montenegro“ izložena na Venecijanskom bijenalu pretrpela preimenovanje u „Pogled na Skadarsko jezero“ od strane Petra Čukovića autora teksta u katalogu, iz razloga što je Petar Lubarda kasnije u sve nazive, nastalih slika iz ovog serijala, inkorporirao Skadarsko jezero, dok će Prof. Jerko Denegri u svom tekstu zadržati prevod venecijanskog naziva, odnosno koristiti naziv „Predeo iz Crne Gore“.

About the author

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.