Stvaralaštvo arhitekte Aleksandra Stjepanovića u fokusu BINA 2019.

0

Četrnaesta Beogradska internacionalna nedelja arhitekture (BINA 2019), pod sloganom „Pozitivno/Aktivno”, u fokus ovogodišnje manifestacije stavlja stvaralaštvo i rad uvaženog arhitekte Aleksandra Stjepanovića. U sklopu ovog programa, na svečanom otvaranju manifestacije, u „Artget” galeriji Kulturnog centra Beograda, 9. maja 2019. u 20 sati, biće otvorena studijska izložba „Arhitektura Aleksandra Stjepanovića”, autora Jelice Jovanović, Marka Kažića i Relje Ivanića.

U sklopu programa „U fokusu”, 10. maja od 18 sati, na istom mestu biće održan razgovor na temu „Arhitektura Aleksandra Stjepanovića – infrastruktura društva: stanovanje i prateće funkcije, objekti dečije zaštite, školstva i visokog obrazovanja. Mogućnost zaštite i sanacije objekata”. U razgovoru učestvuju arhitekta Aleksandar Stjepanović, Tanja Damljanović Konli i Ivana Vesković, moderator je Jelica Jovanović. Takođe, 19. maja, na programu je BINA 2019. izlet u Novi Sad „Arhitekta Aleksandar Stjepanović – Prostori obrazovanja/Novi Beograd – Novi Sad”, koji vode Jelica Jovanović i Sonja Jankov.

Posleratni polet u obnovi i izgradnji Evrope beleži ekspanziju izgradnje u oblasti stambene arhitekture, objekata obrazovanja i pratećih sadržaja. Jugoslavija nikako ne zaostaje: nova maksima za novo doba, koja predviđa osam sati rada, osam sati odmora i osam sati sna, podrazumeva i prostorne kapacitete u sklopu kojih će se ovakav novi život društva odvijati. U toku nekoliko decenija, zemlja beleži rekordna ulaganja po stanovniku u stanovanje i obrazovanje, što rezultira oslobađanjem velikog kreativnog potencijala nove generacije arhitekata, i izgradnjom vrhunskih arhitektonskih i urbanističkih dela. Aleksandar Stjepanović je, samostalno i u koautorstvu, jedan od najznačajnijih autora ove epohe i ove arhitekture, koji svojim specifičnim autorskim izrazom, prepoznatljivom materijalnošću i ekspresijom višestruko unapređuje i inovira tipologije koje su prečesto svođene na standardizovane objekte, projektovane „kataloški”.

U društvu koje je od arhitekata očekivalo i zahtevalo da arhitektura bude visokog kvaliteta, ali skromna i racionalna, industrijski proizvedena, a autorska i originalna, Aleksandar Stjepanović u svim kontekstima i u svim autorskim timovima uspeva da isporuči vrhunska rešenja, koja i danas, decenijama kasnije, služe kao reperi domaćeg stvaralaštva. Modularnost je uporište njegove arhitekture, a ne prepreka, prefabrikacija je polje eksperimenta, ne neprilika, normirana arhitektura je autorski izazov, a ne stega. Arhitektura i urbanizam su neodvojive kategorije prostornosti koje on kroz veštu upotrebu betona, opeke i bakarnog lima oblikuje tako da se enterijer preliva u javni prostor, dok okruženje prožima unutrašnjost objekata. Objekti građeni limitiranim društvenim, odnosno javnim sredstvima i od betona, gotovo proskribovanog materijala, zahvaljujući izdašnim i promišljenim prostorima i upečatljivim likovnim detaljima postaju vizuelni simboli grada.

Integralni urbanizam je uslovio planiranje i realizaciju velikih urbanih poteza kroz realizaciju konkursa – blok po blok. Aleksandar Stjepanović je, u različitim timovima, učestvovao na svim većim konkursima koji su bili raspisivani u zemlji, ali blokovi 22, 23 i 39, te Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu jesu njegova najveća realizovana dela u Srbiji – svako u različitom stepenu finalizacije.

Tema 14. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture (BINA 2019) skreće pažnju na aktuelne i vanvremenske primere delovanja u urbanističko-arhitektonskoj praksi, koje karakteriše pozitivan i proaktivan pristup razumevanju i rešavanju prostornih problema. Program BINA 2019. biće održan od 9. do 30. maja 2019. u Beogradu, Novom Sadu i Pančevu, te pruža uvid u vrednosti, savremena tumačenja i naznake mogućih novih namena arhitekture nastale u periodu modernizma, viđena očima „Y” generacije (milenijalci).

Kao i prethodnih godina, program manifestacije je podeljen u pet programskih celina: „U fokusu”, izložbe, predavanja i seminari, šetnje i izleti i radionice.

Manifestaciju BINA već četrnaest godina organizuje Društvo arhitekata Beograda i Kulturni centar Beograda, uz pokroviteljstvo Grada Beograda, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Inženjerske komore Srbije, Kreativne Evrope i podršku Austrijskog kulturnog foruma, Ambasade Danske u Srbiji, Ambasada Finske u Srbiji, kao i brojnih prijatelja manifestacije i medijskih sponzora.

(Fotografija: 14. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture (BINA 2019); © BINA 2019)

Oglašavanje

O autoru

Avatar

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend