Kultura Srbija

Sintezom mode i umetnosti završen prvi Art & Fashion događaj

Fondacija Saša Marčeta i modna agencija Fabrika tokom prethodna dva dana realizovale su u bioskopu Balkan manifestaciju Art & Fashion čiji je cilj bio da se moda poveže sa drugim vidovima umetnosti. Događaj je okupio umetnike iz Italije i Srbije.

Foto: Modna agencija Fabrika

Tokom prve večeri dešavanja održana je predstava „Mala crna haljina“, posvećena legendarnoj Koko Šanel. Predstavu su odigrale dve glumice, Rada Đuričin i Vjera Mujović. U komadu one oživljavaju detinjstvo, ljubavi, borbu, čežnje i stremljenja kompleksne ličnosti kakva je bila Šanel. Lik Koko Šanel predstavljen je kao dvostruk: baš kao što je logo njenog brenda sastavljen od jednog pravilnog i jednog naopakog latiničnog slova C, koja se ukrštaju. Okosnicu ove drame predstavlja suočavanje čoveka sa samim sobom, sa prošlošću, istinom i lažima, sa onim što mislimo da je istina, suočavanje sa beskrajnom usamljenošću i izgubljenom ljubavlju. U vreme velikih svetskih previranja, ratova, revolucija, borbi za socijalnu jednakost, Šanel je oslobodila ženu korseta, skratila haljine i visoke potpetice – da bi žena mogla da radi i odlučuje o svojoj sudbini. Ovo je komad i o usamljenosti i večnom traganju za ljubavlju.

Muziku za ovaj komad potpisao je kompozitor Rade Radivojević, kostime je kreirao Igor Todorović, dizajn šešira Ercegovac i rukavice Evica Milovanović.

Druge večeri manifestacije izveden je performans ZINAIDA&LETROIANE  koji objedinjuje teatar, literaturu, modu i muziku.

Foto: Modna agencija Fabrika

Modni deo sinoćnjeg događaja odnosio se na prezentovanje najnovije kolekcije visoke mode Italo Marseglie za sezonu proleće/leto 2019. Marselja je italijanski dizajnera koji je diplomirao modni dizajn i započeo svoju karijeru pronalaženjem osobenog stila koji se ogleda u strasti za strukturalnim i savršeno skrojenim odevnim komadima. U glavnoj ulozi modnog dela događaja našla se Tamara Aleksić, u ulozi Jelene Trojanske. Režiju i koreografiju potpisao je Rossano Gluppa.

 Mini koncert klasične muzike održala je čelistkinja Jele Mihailović. Ovom prilikom izvedene su  numere sa njenog novog, trećeg albuma „Potraga za magičnim violončelom“. Jela se prvi put pojavljuje kao koautor muzike i album predstavlja kompleksno muzičko delo za violončelo i simfonijski orkestar.

Performans “Anna Cappelli adora il Baustelle”, pozorišno-modni-muzički performans zasnovan na legendi o Anni Cappelli odigrala je Biancarosa Nappi. Kostime je kreirao Italo Marseglia, dok je režiju i koreografiju potpisao Rossano Giuppa. Ovaj performans kroz teatar, modu i muziku inspirisan je scenarijom „Ana Kapeli“ Anibala Rucela i muzikom grupe Baustel. 

Fondacija „Saša Marčeta“ predstavlja neprofitnu organizaciju osnovanu sa ciljem da svojim delovanjem doprinese razvoju i popularizaciji kulture, nauke i umetnosti, kao i razvoju kulture na svim nivoima. Svojim radom podržava umetnike i mlade u nastojanju da postanu pokretači pozitivnih promena. 

 

 

About the author

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.