Kultura Srbija

“Rekvijem za Pinokija” predstavljen beogradskoj publici

Berin Tuzlic, nagradjivani animator i strip umetnik iz Bosne i Hercegovine, predstavio je domacoj publici najnoviji animirani film “Requiem for Pinocchio”.

Berin Tuzlić

Film je osvojio je nagradu za najbolji kratki animirani film na Filmskom festivalu „Best Shorts“ u Kaliforiniji, a nominovan je i na prestiznom Filmskom festivalu u Kanu. Film je nastao u koprodukciji Via Medije iz Sarajeva i Taurus produkcije iz Podgorice i na kompleksan nacin govori o Tuzlicevom cestom motivu deteta koje uvek pronalazi nacin da kroz strip izadje iz ukalupljenih stereotipa. Indoktrinacija od malih nogu, tema je ovog emotivnog filma u kome se igracka Pinokijo simbolicno nasla u glavnoj ulozi.

„Rekvijem za Pinokija je emotivna prica koja me je podsetila na pocetak rata i moj osjecaj djeteta kojem se svijet odjednom promijenio preko noci – simbolika Pinokia koji je prezivio bosanski haos, da bi poginuo u Parizu. To tumacim kao sudbinu koja sve nas prati – preziveli smo rat, ali smo na neki nacin “umrli”, tj deo nas jeste ipak ubijen i toga cemo postati svesni kad se najmanje nadamo – mozda bas u miru i tisini jedne evropske metropole”, izjavio je Tuzlic.

https://www.youtube.com/watch?v=DQcLn4GW4wE&authuser=0

O autoru:

Rođen 1968. godine u Bosni i Hercegovini, Berin Tuzlić je edukaciju u oblasti animacije stekao u svojoj zemlji, kao i u Francuskoj, Kanadi, Danskoj i Hrvatskoj i Zagrebačkoj školi crtanog filma. Na  dugometražnom animiranom filmu Šegrt Hlapić u produkciji Croatia filma je radio 1996. godine, a na osnovu već tada prepoznatih rezultata iz oblasti reklamne industrije, animacije i dizajna, francuska televizija Arte bira Tuzlića kao kandidata za program PRIMN francuske vlade za edukaciju po svetskim standardima renomirane francuske televizije iz oblasti vizualnih komunikacija.

Nagrađen je prestižnim izdanjima, od kojih treba istaći „Zlatni dukat Ataturk“ za kreativni slogan „Yes, we are open“ turskog ministarstva kulture i turizma, kao i za film „Sarajevo ne znam kad i ne znam gdje“ koji je osvojio 33 nagrade. Osim nagrade koju je dodelilo francusko ministarstvo kulture, značajno je spomenuti i dodelu nagrada ASIFA international u saradnji sa Kineskom vladom u Chang chunu Institut za animaciju.

Tuzlić je učestovao sa svojim autorskim radovima na preko 20 međunarodnih festivala širom sveta: od Francuske, Japana, Njujorka, pa do Hirošime, Isfahana, Kine, kao i regije. Trenutno je suvlasnik i kreativni direktor u agenciji za integrisanu tržišnu komunikaciju u Bosni i Hercegovini Via Media, a kao osnivač Udruženja za art i vizualne komunikacije PIXEL obavlja dužnost  Predsednika ASIFE BIH – svetskog udruženja animatora.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.