Kultura Srbija

Program “Mladi duh Evrope” jubilarnog 25. Festivala evropskog filma Palić

Program “Mladi duh Evrope” jubilarnog 25. Festivala evropskog filma Palić ove godine predstavlja po izboru selektora Nila Janga izvanredna ostvarenja hrabrih i inventivnih autora jedinstvene poetike i pogleda na filmsku umetnost. Program prikazuje dugometražne igrane, dokumentarne, kratkometražne, eksperimentalne, animirane i sve postojeće forme filma u potrazi za novim filmskim izrazima i mogućom slikom budućnosti filmske umetnosti.

Izdvajamo 49-minutni Braguino nepredvidivog francuskog reditelja Klementa Kogitora (Clement Cogitore), jedan od najzanimljivijih dokumentarnih filmova u programu, koji će premijerno biti prikazan upravo na ovogodišnjem Festivalu. Zapanjujuća i uznemiravajuća studija o neortodoksnoj porodici koja živi u odvojenom delu Rusije, tik uz obraz sa porodicom sa kojom ne nikako ne slaže. Na programu iste večeri biće prikazan još jedan dokumentarac ovog talentovanog reditelja potpuno drugačije vrste, Les Indes Galantes.

Treba istaći i dva kratka filma bečkog rediteljskog dvojca Bili Rojz (Billy Roisz) i Dieter Kovačič. Dieter je, kako njegovo prezime sugeriše, srpskog porekla, a takođe nastupa i kao priznati muzičar pod imenom Dieb13. Zajedno su napravili niz eksperimentalnih filmova uključujući i muzičke video radove, a na festivalu biće prikazan Paris, koji je Billy režirala za norveški punk / noise sastav Moe i Strašni objekti (Scary Objects), koji su ona i Dieter zajedno uradili za austrijski bend Radian. Oba ostvarenja su lepa i hipnotična na svoj način. Nakon projekcije ova dva filma, Bili i Dieter će prirediti specijalan performans koji je deo njihovog aktuelnog projekta „RISC“ i za koji se očekuje da će biti prava umetnička poslastica.

Najinteresantniji film iz 2018. godine je verovatno 9-minutni Maskirovka nemačkog fotografa Tobijasa Zielonija (Tobias Zielony), koji je nekoliko godina proveo dokumentujući ukrajinsku underground scenu. Proizvod izložbe fotografija i istoimene knjige, Maskirovka je potpuno nemi film u kome se slike ekstravagantno obučenih mladih klabera u pripremi za noćni izlazak smenjuju sa TV snimcima uličnih protesta i represija vlade. Misteriozan, zarazan i izuzetno originalan primer cutting-edge filma. Čim se završi, vi ćete želeti ponovo da ga gledate.

Program “Mladi duh Evrope” će se održati na Letnjoj pozornici bioskopa Abazija na Paliću. Filmove je ove godine birao filmski kritičar i stvaralac Nil Jang (Neil Young) koji, stacioniran između Beča i severoistočne Engleske, većinu svog vremena provodi obilazeći festivale širom planete, izveštavajući o filmovima za američki magazin The Hollivood Reporter, engleski Sight & Sound, Tribune, i mnoge druge.

“Svake godine posetim 25 do 30 filmskih festivala širom sveta i nailazim na puno hrabrih, izazovnih i stimulativnih ostvarenja koja često budu zanemarena zbog kratkog trajanja i / ili zašto što se nalaze na marginama filmske umetnosti. Za ovogodišnji program „Mladi duh Evrope“ sakupio sam 30 takvih ostvarenja, u rasponu od 2 do 49 minuta. Nadam se i verujem da će pružiti živopisni prikaz eksperimentalnog, avantgardnog, offbeat, underground i leftfield filma sa celog kontinenta. Bilo mi je zaista stalo da uključim i muzičke spotove, i dokumentarne filmove, jedan ili dva narativna filma, pojedine apstraktne radove, neke ekstravagantne reciklirane snimke, malo animacije, malo neobičnih radova van klasifikacije i veći broj filmova koji se bave političkim i socijalnim pitanjima na iznenađujuć i estetski upotpunjen način. Svake noći u 22 časa pozivamo publiku da napuste svoja očekivanja i započnu putovanje u divlje krajolike trenutnog kinematografskog univerzuma evropskog kontinenta”, izjavio je Nil Jang.

Pored pomenutih naslova, u programu će između ostalih biti prikazani i francuski kratki film Martin plače (Martin cries) Žonatana Vinela (Jonathan Vinel), engleski Strogi centar Majkla Patisona (Michael Pattison) koji predstavlja svakodnevicu urbanog života nasuprot zombi kapitalizmu, portugalsko-danski Arabida: Postoji samo jedna zemlja, koji istražuje na koji način vreme prožima materiju, španski filmovi Muva (The Fly) i Senke (Shadows), švajcarski Prelazi (Transitions), vizuelna meditacija Alogon Milana Milosavljevića i Marka Kostića, video spot sastava Moscow Death Brigade, pod naslovom Boltcutter, apstraktne video konsrtrukcije Shift Symm.One holandskog autora Zeno van den Broek i 29 Point Programme Dietmara Brema (Dietmar Brehm), Pad Lenjina (Leninopad) – zanimljiv osvrt na porušene statue Lenjina u Ukrajini autorke Ane Jermoleve (Anna Jermolaewa), a film Bojana Tutića Street Cry imaće svoju svetsku premijeru,

Jubilarni, 25. Festival evropskog filma Palić, biće održan od 14. do 20. jula na Paliću i u Subotici i prikazaće stotinak relevantnih evropskih naslova raspoređenih u 12 programskih celina: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Novi mađarski film, Crnomorska regija u fokusu, Omaž program dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program dobitnicima nagrade Underground Spirit, Ekološki dokumentarci, Klasici na trgu, Best of Europe 2017, selekcija filmova sa festivala „Žigmond Vilmoš“ iz Segedina i Palić u Beogradu.

 

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.