Kultura Srbija

Program manifestacije „MANAKOVO KULTURNO LETO“

U Manakovoj kući u Gavrila Principa 5, Etnografski muzej u Beogradu i Tangram Centar tokom avgusta organizuju manifestaciju Mankovo kulturno leto. U periodu od 7. 8 do 29. .8. u Manakovoj kući će se vikendom održavati kolažni multidiciplinarni art program koji ima za cilj da publici prikaže duh  Savamale. Posetioci će za simboličnu cenu ulaznice moći da uživaju u koncertima, pozorišnim predstavama, filmovima i poeziji. Projekat je podržan od strane Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

  1. 8. : OTVARANJE, muzičko veče: „Veče sa Majom Volk“  – španska muzika
  2. 8. : FILMSKO VEČE: „San letnjeg ludila“  Letonija, komedija
  3. 8. : ROMANTIČNO VEČE POEZIJE: „Beogradske noći, zore i dani“ , Vico Dardić
  4. 8. : FILMSKO VEČE: „Dva čađava dana“ Engleska, krimi triler
  5. 8. : FILMSKO VEČE: „Predivna i voljena“  Švedska, komedija, drama

  1. 8. : POZORIŠNO VEČE: Monodrama „Život je loto“ , igra: Mirjana Zeljković, reditelj: Ivica Klemenc

Komad govori o nizu neverovatnih situacija kroz koje je prošla junakinja u poslednja 24 sata i iz kojih izlazi na ivici nervnog sloma. U žanrovskom smislu u pitanju je urnebesna tragikomedija koja publiku stavlja u poziciju saučesnika, poigravajući se sa napetošću svih 70 min. Humor prati aktuelni trenutak u kome živimo, sa osvrtom i na događaje iz bliže i dalje istorije srpskog naroda.

  1. 8. : MUZIČKO VEČE: „Koncert evergreen i filmske muzike“ , Kult sastav
  2. 8. : FILMSKO VEČE: „Ptica ne moze da poleti“ Holandija, Južnoafricka republika, ženska drama

  1. 8. : POZORIŠNO VEČE: Predstava „Manijak“– vodvilj , Teatar Levo, reditelj: Darko Purić

Pozorišna predstava,,Manijak’’ je komedija koju je napisao Ratko Bjelčić, godine 1997. i koja u našem izvođenju ima za cilj da izmami samo jedno, osmeh publike. Radnja ovog mini pozorišnog komada se dešava u porodičnoj kući gde samohrana majka sa svojom ćerkom vodi miran život, sve do trenutka kada se začuju zastrašujuće vesti o novom napadu seksualnog manijaka. Nakon nekog vremena, domaćici koja je trenutno sama u kući, zazvoni zvono na vratima. Misleći da zvoni njena ćerka jedinica, ona otvara vrata, ali… pred vratima ugleda mladića koji se predstavlja kao poznanik njene ćerke koji je došao u njihovu kuću kako bi je zaprosio. Njena majka se nalazi u nedoumici, da li je mladić seksualni manijak, ili ipak dečko njene ćerke, a želeći da se izbavi iz neprijatne situacije, počinje da priča priču koja vodi do interesantnog zapleta…

Režija: Darko Purić

Adaptacija teksta: Branka Mavrenović

Glume: Nevena Zvizdić, Branka Mavrenović i Darko Purić

Program
Program

28.08. : POZORIŠNO VEČE: Monodrama „Naivan super“ , igra Stefan Mladenović, autorska monodrama

nastala po delu norveškog pisca Erlenda Lua. Predstava  kao realistična komedija sa primesama groteske prikazuje realne probleme jednog dvadesetpetogodišnjaka iz Osla, kako on proživljava svoje probleme koji ga muče i kako on vidi ljude oko sebe – ’’iskrivljeno’’. Ova predstava svedoči o odrastanju.

Taj dvadesetpetogodišnji mladić iz Osla, u jednom trenutku svog odrastanja shvata da je izgubio osećaj da postoji smisao i da će na kraju sve biti ok. Na vrlo osoben i iznad svega duhovit (Luov) način, mladić počinje da traga za smislom, entuzijazmom, za nečim što bi ga pokrenulo. Preispitujući postojanje vremena, on zapravo upoznaje i istražuje ogroman i specifičan prostor – svoju ličnost. Vrlo iskrena i  emotivno obojena, ali bez patetičnog tona i fraza, ova ispovest glavnog junaka je, na simboličkom planu, i kritika savremenog društva.

Opisana jednostavnim jezikom, dočarana vrlo jednostavnim pitanjima, ova dilema nije samo još jedno duhovito promišljanje glavnog junaka; ona je suštinsko pitanje današnjeg mladog čoveka.

29.08. : FILMSKO VEČE: „Ciganska duša“ , Austrija, muzički dokumentarni film

NAPOMENA: SVAKO VEČE MANIFESTACIJE PROGRAM POČINJE U 20:30 ČASOVA.

Manakovo kulturno leto je deo projekta Savamalske letnje svečanosti sa paralelnim  programom  Savamala u gostima koji će se održavati u Kući Kralja Petra.

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.