Kultura Pozorišta Srbija

Premijera plesne predstave „Aliza“ izraelskog koreografa Ido Gidrona

Premijera plesne predstave ALIZA izraelskog koreografa Ido Gidrona u koprodukciji UK „Vuk Stefanović Karadžić“ i Instituta za umetničku igru, a uz podršku Ambasade Izraela u Srbiji, biće izvedena 24. juna ove godine na sceni Aleksandar Popović Ustanove kulture „Vuk“ u Beogradu.

ALIZA je nastala od arapske reči alizarin, hemijski crvena boja koja je postal simbol supstance najvažnije za tkivo živog sveta – krv.

Ona ista tako označava strast, slobodu, snagu, ljubav i sam život nasuprot crnoj koja je simbol smrti, s kojom je često združena u zastavama nekih zemalja.

Osim toga ALIZA nas podseća na zaboravljene srećne trenutke; suočava nas sa sopstvenim dilemama i krucijalnim pitanjem zašto smo i da li smo srećni. Upućuje da tražimo sopstvenu inicijativu i pomaže da se prebrode sumnje.

Tokom eksperimenta kojim se stvara ALIZA igrači i njihov koreograf fizički istražuju metaforično pitanje o Sreći i dihotomiji osećanja: da li je neophodno biti tužan da bi se shvatila sreća? Da li moramo da padamo da bi se uzdigli? Smemo li da menjamo zakonska pravila da bi išli ka cilju?

ALIZA je ravnoteža između tuge i sreće… ona je talisman koji se čuva u svesti da hrabri kad je dan težak.
Autori i igrači poručuju, dobro došli u vodič za sreću!

Foto: Nemanja Maraš

Ido Gidron rođen je 1995. u Šorešu, Izrael i završio je Akademiju za muziku i ples u Jerusalimu. Radi kao rednovni učitelj Gaga pokreta Ohada Naharina u Suzan Delal centru u Tel Avivu, studiju Naim i drži radionice u Berlinu. Od 2014. do 2017. godine igrao je u ansamblu Batševa.

Asistent koreografa je Inbar Tanzer; muzika Ido Gidron; kostim Prof. dr Snežana Arnautović Stjepanović.
Izvođači (studenti Instituta za umetničku igru i Transition Dance company): Vladimir Čubrilo, Katarina Bućić, Ana Obradović, Mila Stijak, Milan Bačkulja, Jelisaveta Vučenović, Đurđija Jelenković, Nikol Srebrov, Nikolina Milošević, Marija Dimitrovska, Teodora Vujkov, Anđelija Jovanović, Nikola Pavlović i Tijana Koprivica.

About the author

Avatar

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.