Kultura Pozorišta Srbija

Premijera drame Lolita u Madlenianumu

Projekat „Lolita“ izabran je na Konkursu „Madlenianuma“ koji je bio namenjen mladim pozorišnim stvaraocima, a podržalo ga je i Ministarstvo kulture Republike Srbije kao jednu od značajnih predstava mladih autora u 2015. godini. Premijera „Lolite“ planirana je za 14. novembar. „Madlenianum“ je pozorište koje je spremno za provokaciju koju su mladi autori ponudili svojom idejom da realizuju Nabokovljevo delo na sceni, a sigurni smo da je i beogradska pozorišna publika spremna za taj događaj.

Režija: Jovana Tomić
Dramaturgija: Dimitrije Kokanov, Kostimograf Darinka Mihajlović
Koreograf: Maja Kalafatić, Dizajner svetla Srđan Jovanović

LICA:
Hambert Hambert – Bojan Žirović
Lolita – Ana Mandić
Kler Kvilti – Peđa Marjanović
Šarlota, direktorka, Mona, Rita, Valerija – Irma Milović

lolita

Magija koja iza reči LOLITA stoji, a koja podrazumeva mešavinu čednosti i erotičnosti, ne jenjava još od nastanka romana „Lolita“ Vladimira Nabokova, objavljenog 1955. godine. Roman tog velikog rusko-američkog pisca smatra se jednom od najkontreverznijih knjiga dvadesetog veka. Roman je uz česta puritanska mišljenja osporavan, ali vrhunski književni kritičari, uprkos kontraverznosti teme, nikad nisu osporili visoko literarno dostignuće Nabokovljeve „Lolite“.

U celom svetu su kroz film, kroz dramu i kroz balet postojale brojne izvedbe ove priče o tridesetosmogodišnjem profesoru književnosti Hambertu Hambertu koji se zaljubljuje u dvanaestogodišnju Dolores Hejz čiji je nadimak Lolita (nimfica). Lolita je ćerka Hamnbertove stanodavke kod koje iznajmljuje sobu. On svoju zaljubljenost u nju racionalno definiše kao buđenje uspomene na svoju prvu ljubav iz dečačkih dana, Anabel, koja je umrla od tifusa. Kad stanodavka Šarlota pogine, s obzirom da ju je Hambert oženio, on preuzima starateljstvo nad Lolitom sa kojom kreće na svojevrstan road trip po Americi.

Talentovana ekipa mladih pozorišnih umetnika priprema za Malu scenu „Madlenianuma“ svoje gledanje na ovu ljubavnu priču koja još više dobija na inrigantnosti u sadašnjem trenutku u kojem se pitanja ljudskih prava iznova ispituju. Reditelj predstave Jovana Tomić u ovim novim vremenima gde se i granice ulaska u pubertet menjaju, kao i načini komunikacije među generacijama, nalazi nove pristupe i nova tumačenja Nobokovljeve kontraverzne ljubavne priče. Prvi saradnici Jovane Tomić su dramaturg Dimitrije Kokanov, kostimograf Darinka Mihajlović i koreograf Maja Kalafatić. Glumačku ekipu u ulozi Hamberta predvodi Bojan Žirović, a u naslovnoj ulozi publika će gledati mladu Anu Mandić. Ostale uloge dodeljene su Irmi Milović i Peđi Marjanoviću.

“Projekat Lolita izabran je na konkursu namenjenom mladim pozorišnim stvaraocima, koji je bio otvoren od strane Opere i teatra Madlenianum. Gospođa Madlena Zepter procenila je da u timu umetnika, koje predvodi reditelj Jovana Tomić, ima koliko hrabrosti, toliko i suptilnosti da postave jednu od najkontroverznijih ljubavnih priča svetske književnosti i otvorila im vrata svog pozorišta. Očekujemo da će remek-delo Vladimira Nabokova, u koje su mladi stvaraoci utkali svežinu svojih gledišta na slobodu, ljubav i različitost, doneti savremenom gledaocu uzbudljiv pozorišni doživljaj. S ponosom ističemo i da je vrednost projekta Lolita prepoznalo i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i podržalo ga sa svoje strane.”Ana Radivojević Zdravković, direktor drame Opere i teatra Madlenianum

About the author

Avatar

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Oglašavanje

Oglašavanje

Oglašavanje

Pratite nas na Facebook-u

Oglašavanje