Kultura Srbija

Predstava „Prostor za revoluciju“ u Domu kulture Studentski grad

Izvođenjem predstave „Prostor za revoluciju“ koreografa Isidore Stanišić, 25.oktobra u Domu kulture Studentski grad završava se revijalni program 23. Festivala koreografskih minijatura (FKM).

Foto; Aleksandar Milosavljević

Isidora Stanišić je za plesnu predstavu Prostor za revoluciju, u produkciji Bitef dens kompanije, nagrađena za koreografiju nagradom Dimitrije Parlić, jednom od najprestižnijih nagrada u oblasti umetničke igre u našoj zemlji, koju dodeljuje Udruženje baletskih umetnika Srbije. Ono što daje poseban kvalitet predstave jeste humor koji je redak u plesnim predstavama, a kojim ova predstava obiluje. Predstava je kompletna u svim svojim segementima, u koreografskom, umetničkom, i dramaturškom smislu, ona komunicira sa publikom a opet je stalno iznenađuje maštovitim i originalnim rešenjima koreografkinje i njenog umetničkog tima (izvod iz obrazloženja žirija za dodelu nagrade Dimitrije Parlić 2018)

Predstava „Prostor za revoluciju“ svojevrsni je osvrt na obeležavanje sto godina od Oktobarske revolucije, ali je zapravo promišljanje o današnjem svetu i društvenom poretku u kojem živimo. Gde su danas revolucionarne ideje, i ima li društvo utonulo u žutu štampu, šoping centre i rialiti programe, snage za otpor, bunt i promenu?

Muziku potpisuje Darja Janošević, dramaturg je Igor Koruga, a izvođači su Ana Ignjatović Zagorac, Nataša Gvozdenović, Boris Vidaković, Tamara Pjević, Miona Petrović, Jakša Filipovac i Nikola Živanović.

Pod sloganom „Savremeno kroz vreme, Festival koreografskih minijatura se održava od 7. do 25. oktobra u Narodnom pozorištu u Beogradu i Domu kulture Studentski grad. Ove godine festival povlači paralelu od začetnice savremene igre u Srbiji, Mage Magazinović, do aktuelne umetničke igre i otvara pitanja – šta je nekada bilo savremeno, a šta je danas; kao i – šta smatramo inovacijama u umetnosti u današnjem trenutku? Istovremeno poziva da negujemo i ne zaboravljamo sopstvenu istoriju i njene delatnike.

Festival koreografskih minijatura se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja RS i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda.

About the author

Avatar

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.