Ženeove „Sluškinje“ u Ustanovi Kulture „Vuk Stefanović Karadžić“

0

Na sceni „Kult“ u Ustanovi kulture „Vuk Stefanović Karadžić“, juče je izvedena predstava „Sluškinje“. Ova predstava je adaptacija istoimene drame jednog od najznačajnijih francuskih pisaca, Žana Ženea.

„Sluškinje“ su priča o čežnji da se bude neko drugi, da se prevaziđu okovi sopstvenog postojanja, indentiteta i društvenog statusa. Protagonistkinje ove drame, Kler i Solanž su sluškinje koje žele da zakorače u fizički i mentalni prostor, koji shvataju kao nešto posvećeno i sveto, odnosno kao prostor viših klasa. One taj prostor smatraju „prostorom slobode“.

Žan Žene se kao pisac u Francuskoj pojavio u drugoj polovini 20. veka. Poznat je kao neko ko je imao veoma burnu prošlost, ali i kao neko ko je živeo svoju književnost, te je to napravio i od svog života – pravu književnost. Interesantan je podatak da je drame „Sluškinja“ i „Strogi nadzor, Ostala tri – Balkon, Crnci i Paravani“ napisao nakon oslobođenja iz zatvora 1948. godine. Svojom pojavom i stilom života bio je inspiracija mnogim umetnicima.

Ova predstava ima za cilj podizanje svesti o nasilju nad ženama, odnosno njegovom sprečavanju. U svetu godišnje nasilje trpi skoro milijardu žena. Najčešći vid nasilja nad ženama je psihičko nasilje. U predstavi igraju: Katarina Radivojević, Leana Vučković i Marija Vicković.

Oglašavanje

O autoru

Avatar

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily Magazine |Kažu da sam umetnik koji vredno usavršava svoje, na vreme prepoznate, talente… ja im verujem. Smatram da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije, bez kojih je život besmislen! Počeo sam da se bavim glumom 2001, a novinarstvom 2015. godine, što su danas moje profesije. Završio sam poznatu beogradsku školu glume i novinarsku školu Udruženja novinara Srbije (UNS), čiji sam stalni/redovni član. Takođe, stalni/redovni sam član i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS). Student.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend