Pozorišta Srbija

Završena 5. Noć pozorišta u Srbiji

Sinoć je zatvorena 5. po redu Međunarodna manifestacija – Noć pozorišta u Srbiji.

Ova manifestacija održana je od 20. do 22. novembra 2015. godine u 25 ustanova kulture (pozorišta, kulturni centri, studentski kulturni centri, muzeji, biblioteke…) širom Srbije (Barajevo, Beograd, Ćićevac, Knjaževac, Kragujevac, Novi Pazar, Novi Sad, Niš, Rakovica, Vranje, Zemun-Batajnica i Zrenjanin). U toku Noći pozorišta u Srbiji održano je preko 30 predstava i 20 propratnih sadržaja (preformansi, muzički događaji, muzejske postavke, radionice, izložbe…), koji su bili besplatni ili sa popustom do 50 odsto (u pojedinim institucijama).

Program je obuhvatao sadržaje za decu i mlade, što je i tema ovogodišnje manifestacije. Ljubitelji pozorišta imali su priliku da pogledaju dve premijere, ali i nove predstave (na temu vršnjačkog nasilja i edukacije lepog ponašanja).

Lutkarsko pozorište u Nišu je sa svojim partnerima pripremilo predstavu koja je prvi put odigrana na temu vršnjačkog nasilja, pod sloganom „Dete, nemoj da se predaš“.

Pozorište lutaka u Nišu(Fotografija: Pozorište lutaka u Nišu)

Centar za multimedijalnu umetnost i komunikaciju – „TANGRAM“ (Tangram je jedna od najpoznatijih i najstarijih slagalica (matematička zagonetka)) imao je bogat program, a (prvi put) sugrađani su mogli da uživaju u ambijentalnom teatru – internet kabareu, u opuštenoj atmosferi sa puno smeha i muzike, uz osveženje.

Fondacija „Noć pozorišta“ pokrenula je i projekat pod nazivom „Revitalizacija ustanova kulture“, te pozvala sve da se uključe i pomognu obnovu ustanova kulture koje rade u teškim uslovima.

U vreme kada svetom vladaju nekulturne i nemoralne stvari sve više je onih koji se okeću očuvanju kulture i umetnosti (jer su (valjda) konačno shvatili da je došlo do kulminacije lošega, a ubijanjem kulture ubijamo i postojanje naroda, tj. civilizacije), što je ujedno i jedini način pomoću kojeg se možemo izvući iz kandži bluda i kiča.

Noć pozorišta u Srbiji pokrenuta je 2011. godine, a do danas, ukupno učešće uzelo je preko 140 ustanova kulture i organizacija iz cele Srbije. Ova manifestacije deo je „European Theatre Night“ (srp. Evropska noć pozorištameđunarodni projekat pokrenut 2008. godine u Hrvatskoj, sa ciljem da se direktno podstakne dramsko i glumačko stvaralaštvo na prostoru čitave Evrope i približi kultura široj javnosti), koja se svake godine održava u: Austriji, Belgiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Crnoj Gori, Češkoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Srbiji.

"European Theatre Night"

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.