Pozorišta Srbija

Zatvoreni 45. „Dani komedije“ u Jagodini

U Jagodini su sinoć svečano zatvoreni jubilarni 45. po redu „Dani komedije“.

Festival "Dani komedije"(Fotografija: Festival „Dani komedije“, „Wikimedia“)

Ovo je prvorazredni kulturni događaj koji se svake godine održava u Jagodini od 20. do 27. marta. Na „Danima komedije“ takmiče se najbolje komedije u izvođenju pozorišta Srbije. Na završnoj svečanosti uručuju se statuete „Jovanča Micić“ za najsmešniju predstavu i „Ćurani“ za najbolje uloge i režiju, odnosno „Zlatni ćuran“ za životno delo nekom od istaknutih dramskih umetnika sa višegodišnjom uspešnom karijerom.

Ovogodišnji laureat Nagrade „Zlatni Ćuran“ za životno delo je  Ivan Bekjarev, kome je ovo treći „Ćuran“ u karijeri.

Ivan Bekjarev(Fotografija: Ivan Bekjarev, 45. „Dani komedije“, Jagodina – Dušan Aničić, „Tanjug“)

„Dani komedije su počeli nekako stidljivo. Danas je ovo festival sa identitetom, jedan od najboljih u regionu. Verujem da će trajati! Onog prvog „Ćurana“ sam dobio sa tada velikom Ljubinkom Bobić, a drugog sa „Mišom“ Janketićem. Sada vidim njegovog sina kako prima nagradu. Tu je i Branka Pujić, koja je igrala tada, a danas je član stručnog žirija. Emocije stižu… Ono što sam rekao 1976 – tada sam bio nekako drzak, rekao sam: „Ljudi, dajte već jednom napravite pozorište u Jagodini!“ Sada čitam vest da je doneta odluka o gradnji pozorišta. Bravo, bravo, bravo!“, rekao je glumac i reditelj Ivan Bekjarev.

Prvi „Festival komedije“ održan je 1971. godine i imao je revijalni karakter, a 1972. nazvan je festivalom „Dani komedije“. Tada je prikazano sedam predstava u konkurenciji i jedna van konkurencije. Takvu formu, festival je zadržao do danas.

Možete pogledati kako je izgledao repertoar i prateći program 45. „Dana komedije“. Pogledajte i listu dosadašnjih dobitnika ovih nagrada.

Tags

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.