Pozorišta Srbija

Zatvorene 21. Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“

U Požarevcu su sinoć zatvorene 21. po redu Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“.

21. Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“ (2016)(Fotografija: 21. Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“, 2016, Centar za kulturu u Požarevcu)

Ovaj festival svake godine održava se od 2. do 7. aprila, u čast i slavu glumačkog poziva, odnosno trajnog sećanja na velikana naše scene – Milivoja Živanovića, rođenog Požarevljanina.

Predstava ''Idiot'', Narodno pozorište u Beogradu – glumci Mata Milošević i Milivoje Živanović (1939)(Fotografija: Predstava “Idiot“, Narodno pozorište u Beogradu – glumci Mata Milošević i Milivoje Živanović, 1939, Centar za kulturu u Požarevcu)

Na ovim svečanostima takmiče se predstave profesionalnih pozorišta iz Srbije. U takmičarskom programu u toku večeri izvede se jedna predstava. Pogledajte koja su pozorišta i sa kojim predstavama učestvovala na ovogodišnjim svečanostima:

Takmičarski program 21. Glumačkih svečanosti „Milivoje Živanović“ (2016)(Fotografija: Takmičarski program 21. Glumačkih svečanosti „Milivoje Živanović“, 2016, Centar za kulturu u Požarevcu)

Prateći program činili su:

Prateći program 21. Glumačkih svečanosti „Milivoje Živanović“ (2016)(Fotografija: Prateći program 21. Glumačkih svečanosti „Milivoje Živanović“, 2016, Centar za kulturu u Požarevcu)

Povelju manifestacije organizator dodeljuje svake večeri najboljem protagonisti predstave, za ostvarenu ulogu. Na kraju manifestacije, stručni žiri dodeljuje najboljem glumcu veliku nagradu Glumačkih svečanosti – statuetu sa likom glumačke legende Milivoja Živanovića, kao i novčanu nagradu. Ovu statuetu je ranije izrađivao akademski vajar Jovan Soldatović, a sada je izrađuje akademski vajar Milivoje Bogosalvjević. Takođe, žiri publike svake večeri nagrađuje najbolja ostvarenja, prema svojim utiscima.

Pogledajte dosadašnje laurete statuete „Milivoje Živanović“ (do 2015. godine):

Dosadašnji dobitnici statuete "Milivoje Živanović" (do 2015)Dosadašnji dobitnici statuete "Milivoje Živanović" (do 2015)(Fotografija: Dosadašnji dobitnici statuete „Milivoje Živanović“, do 2015. godine, Centar za kulturu u Požarevcu)

Dobitnik ove značjne nagrade za 2016. godinu je Vojin Ćetković.
„Želim da svi imamo snage da se odupremo „lakim notama“, kojima nas bombarduju sa opravdanjem komercijalne prirode, koristeći se šundom i kičem, kao Šekspir perom i mastilom“, rekao je glumac Vojin Ćetković.
Trajno kulturno obeležje i zaštitin znak Glumačkih svečanosti „Milivoje Živanović“ predstavlja „Ključ Grada“, koji je stvoren u formi umetničkog dela, a da izrazi najviši oblik gostoprimstva za sve goste u Požarevcu. Domaćin svečanosti, to jest gradonačelnik u znak uvažavanja, ovaj ključ uručuje na čuvanje trenutnom predsedniku žirija ove manifestacije.
"Ključ Grada" (Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“, 2016)(Fotografija: „Ključ Grada“, Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“, 2016, Centar za kulturu u Požarevcu)

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.