Pozorišta Srbija

Zatvoren 41. Međunarodni festival monodrame i pantomime

U Zemunu u Beogradu je svečano zatvoren 41. po redu Međunarodni festival monodrame i pantomime.

Ovaj festival se održava prvog vikenda u julu svake godine na sceni Pozorišta lutaka „Pinokio”, otvorenim prostorima, kao i na drugim lokacijama u Zemunu. Dodeljuje ukupno pet nagrada – tročlani stručni žiri dodeljuje dve „Zlatne kolajne”: „Zlatnu kolajnu Maja Dimitrijević” za najbolju monodramu i „Zlatnu kolajnu najboljem pantomimičaru”. Žiri publike dodeljuje „Zlatnu kolajnu Siniša Dašić” najuspešnijem učesniku Festivala, dok žiri za inventivnost dodeljuje „Nagradu za inventivnost”. Glasovi publike određuju pobednika Nagrade „Ljuba Moljac” za stend ap.

Rukovodeća i radna tela Festivala su: Savet festivala na čijem je čelu predsednik Saveta, direktor Festivala, selektor za monodramu i selektor za pantomimu.

Od osnivanja festivala održano je ukupno 500 premijernih predstava u takmičarskoj selekciji, Izvedeno je 26 predstava izvan konkurencije i u pratećem programu. Održano je 36 izložbi. Proširena je izdavačka delatnost i osim redovnog programskog kataloga objavljeno je 10 knjiga iz oblasti pozorišne umetnosti u tiražu od 4.800 primeraka. U festivalskom programu učestvovali su umetnici iz 31 države, sa različitih kontinenata.

Prvi Festival monodrame i pantomime održan je 1973. godine. Idejni tvorac bio je Ljubiša Ružić, svestrana pozorišna ličnost. U timu koji je osmislio koncepciju festivala nalazili su se istaknuti teatarski stvaraoci: pre svih, jedna od najzaslužnijih i najinicijativnijih, prof. FDU Ognjenka Milićević.

Od 1993. do 1996. Festival monodrame i pantomime se nije održavao. Razloge tome valja tražiti u opštoj društvenoj, političkoj, materijalnoj i ekonomskoj krizi u kojoj je tada bila Jugoslavija, koja se te godine i raspala.
Grupa teatarskih entuzijasta pokrenula je 1995. godine inicijativu da se Festival obnovi. Toj grupi pripadaju Borislav Balać, Ivan Bekjarev, Ljiljana Blagojević, Ivica Klemenc i Radomir Putnik, koji su, uživajući podršku Darinke Matić Marović, u to vreme rektora Univerziteta umetnosti i predsednika Saveta festivala, uspeli da ožive Festival 1996. godine, i da ga uprkos brojnim teškoćama održe, unaprede i razviju, da ga uvedu u međunarodnu porodicu monodramskih i srodnih festivala i da mu obezbede odgovarajuću medijsku podršku.

Veliku materijalnu pomoć Festivalu pružaju dobrotvori.

Četrdeset prvi Međunarodni festival monodrame i pantomime održan je od 27. juna do 3. jula 2016. godine.

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.