Pozorišta Srbija

Za kraj sezone: Predstava „Tako je (ako vam se tako čini)” u JDP-u

Na Sceni „Ljuba Tadić” u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP), 19. juna 2017. od 20 časova biće odigrana druga repriza predstave „Tako je (ako vam se tako čini)”, rađena po tekstu jednog od najboljih italijanskih pisaca svih vremena, nobelovca Luiđija Pirandela.

(Fotografija: Predstava „Tako je (ako vam se tako čini)”, 2017; JDP, Nenad Petrović)

U središtu ove tragikomedije, koja preispituje ljudsku potrebu da zaviruje u živote drugih, jesu gospodin Ponca i njegova tašta, gospođa Frola, koji posle lične tragedije opet postaju žrtve, ali ovoga puta – žrtve znatiželje novih sugrađana. Njihovo malograđanstvo se ogleda u tome što žele da saznaju šta se krije između odnosa g. Ponca i gđe Frole, odnosno zašto majka ne živi sa ćerkom već sa zetom. Sve to posmatra Lamberto Laudizi i, na momente, pokušava da ih ubedi da je nemoguće otkriti istinu, to jest da „činjenice ne sadrže stvarnost”, te bi trebalo da verujemo i jednom i drugom ili nijednom od njih

Radoznalost, opsednuto traganje za lomljivošću odsutne istine identiteta, stvarnosti i iluzije, zavirivanje u tuđu privatnost, varljivost percepcije, mnogostrukost perspektiva, manipulacija istinom i servilnost moćnima jesu teme kojima se bavio Luiđi Pirandelo.

(Fotografija: Predstava „Tako je (ako vam se tako čini)”, 2017; JDP, Nenad Petrović)

Komad „Tako je (ako vam se tako čini)” napisan je 1917. godine, a autor kao da je još tada naslutio našu današnjicu – zabavljanje „rijaliti životom” svih nas!

Igraju: Branislav Lečić, Irfan Mensur, Jasmina Avramović, Jelisaveta – Seka Sablić, Lazar Đukić, Marko Janketić, Nenad Jezdić, Nevena Ristić, Predrag Ejdus, Radojka – Rada Đuričin, Slobodan Tešić i Vesna Stanković.

Pisac originalnog dela: Luiđi Pirandelo.

Prevod i adaptacija: Jagoš Marković.

Izbor muzike: Jagoš Marković.

Režiser: Jagoš Marković.

(Fotografija: Predstava „Tako je (ako vam se tako čini)”, 2017; JDP, Nenad Petrović)

Predstava „Tako je (ako vam se tako čini)” je premijerno odigrana 4. juna 2017. Karte za drugu reprizu možete kupiti na biletarnici Jugoslovenskog dramskog pozorišta, po ceni od 200 (lože), 700 (balkon) i 1.000 dinara (parter).

(Fotografija: Predstava „Tako je (ako vam se tako čini)”, 2017; JDP, Nenad Petrović)

Takođe, pre par dana (2. juna) engleska kantautorka Dua Lipa objavila je svoj debi album, pod nazivom „Dua Lipa”, dok je juče u svetu obeležen Svetski dan zaštite životne sredine. Devetnaesti po redu Festival nitratnog filma, pod sloganom „Pod sjajem zvezda”, otvoren je danas u Jugoslovenskoj kinoteci, uručenjem nagrada „Zlatni pečat” glumici i pevačici Oliveri Katarini i glumcu Petru Božoviću.

Pogledajte insert iz predstave:

Mesečni repertoar JDP-a možete da pogledate ovde.

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.