Pozorišta Srbija

Velika premijera „novog Sumnjivog lica“

U „Sava centru“ sinoć je, pred punom salom, premijerno odigrana predstava „Sumnjivo lice“, nastala po tekstu istoimene vanvremenske komedije jednog od najboljih srpskih pisaca, Branislava Nušića.

Predstava "Sumnjivo lice" (2016)(Fotografija: Predstava „Sumnjivo lice“, 2016, „YouTube“)

Ovo je jedan od najhrabrijih Nušićevih tekstova, a ujedno i jedna od najbritkijih drama u celoj srpskoj dramaturgiji. U njoj se na život i smrt tuku smeh i podsmeh – onoliko koliko zasmejava, ova drama i šamara, kako onda u doba „Obrenovićeve Srbije“ tako i u doba „Ove Srbije“. Prikazuje državne činovnike koji su: korumpirani, bahati, neotesani, nesposobni, nestručni, nezajažljivi, ne… Ovoj drami nije dodato ništa od savremenog šmeka jer joj to nije ni potrebno, upravo zbog svoje savremenosti – kao da je napisana juče. Srpska glupost ne umire preko noći, ni za skoro ceo vek, niti uopšte tako lako. To je Nušić od glave do pete – u punom sjaju!

Igraju: Aleksandar „Saša“ Joksimović, Bojan Lazarov, Branislav Zeremski, Dubravko Jovanović, Ivan Bekjarev, Marijana Mićić, Milan „Caci“ MIhailović, Milan Kalinić, Milica Milša i Robert Kjosev.

Dramaturg: Branislav Nušić.

Reditelj (i adaptacija teksta): Ivan Bekjarev.

Predstava "Sumnjivo lice" (2016)(Fotografija: Predstava „Sumnjivo lice“, 2016, „YouTube“)

„Nušić je univerzalni pisac sa kojim ne treba eksperimentisati. Uglavnom je sve isto 2016. kao što je bilo i pre 90 godina, samo što se stvari danas brže događaju. Baš zato što se ništa nije promenilo, bojim se da bi nas se Nušić danas ozbiljno postideo. Iako se podsmeva svojim junacima, on ih voli. Bez obzira što su negativci, njegovi likovi su nadasve simpatični. Predstava je namenjana publici svih generacija. Svi će je razumeti, pa i nove „FB generacije“. I Nušić bi sigurno imao svoj „Facebook“ profil. Mislim da bi se snašao u svetu društvenih mreža i da bi ih koristio. Siguran sam da bi bio najbolji „tviteraš“, sa najviše pratilaca! Nušić se mora čitati i danas! Svi smo mi sumnjivi i sve će nas otkriti Aleksa Žunjić, kad-tad! A smeh? Pa smeh je najbolji lek za sve… Zato je i Nušić opstao do danas. Njegov smeh je za sva vremena!“, rekao je glumac i reditelj Ivan Bekjarev, koji je veliki poštovalac Nušićevog rada.

Pogledajte video snimak najave predstave:

Mesečni program „Sava centra“ možete pogledati ovde.

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.