Pozorišta Srbija

U Leskovačkom kulturnom centru odigrana indijska plesna drama „Gde se senka završavaˮ

U Kamernoj sali Leskovačkog kulturnog centra (LKC) juče je izvedena plesna drama „Gde se senka završavaˮ, poznate indijske pozorišne trupe „Kriyative Theatre Trustˮ.

(Fotografija: Plesna drama „Gde se senka završavaˮ, 2. jul 2017, Leskovački kulturni centar (LKC))

Ovo je savremena epska priča „Ramajna”, nastala po motivima istoimenog indijskog epa, čija je radnja veoma bliska našem Baš-Čeliku. Narativ putuje kroz mitove, južnoazijski ep i samu istoriju, a koji su zajednički svim kulturama.

Plesna drama, izvođena više od 600 puta u Indiji i svetu, te je naišla na dobru reakciju publike i kritike, na engleskom je i (mali deo) na srpskom jeziku, koju prati sinhronizovani prevod na video-bimu. Takođe, glumci koriste savremeni pokret i tekst u istraživanju prostora između realnosti i senke prošlosti.

Predstava „Gde se senka završavaˮ premijerno je odigrana juna 2016. godine u eminentnom pozorištu „Ranga Šankara”, u Bangaloru, gde je 2005. i osnovana ova vodeća trupa.

(Fotografija: Plesna drama „Gde se senka završavaˮ, 2. jul 2017, Leskovački kulturni centar (LKC))

„Zahvaljujući dugogodišnjoj i uspešnoj saradnji sa Amabasadom Republike Indije u Srbiji, LKC je omogućio svojoj publici priliku da uživa u ovoj maestralnoj i značajnoj plesnoj drami, koju izvodi poznata indijska pozorišna trupa iz Kreativnog pozorišta u Bangaloru.

Ona je ovih dana bila na turneji po Srbiji, pa je samim time nastupila i na značajnim festivalima, kao što Beogradski letnji festival („BELEF”), odnosno Internacionalni festival alternativnog i novog teatra („INFANT”) u Novom Sadu. Takođe, nastupili su i u Nišu i Zrenjaninu, a nastupom u Leskovcu završavaju svoju tureneju u našoj zemlji.

Tim leskovačkog Kulturnog centra je veoma zadovoljan time kako je publika pratila i reagovala na ovu predstavu, kao i na samu želju da joj približimo jedan drugi vid pozorišne igre, to jest svetsku pozorišnu scenu. Smatramo da smo ovim programom napravili veliki pomak u našem radu”, rekla je PR i urednik LKC-a Ivana Ristić.

Ulaz je bio slobodan.

Kada već govorimo o aktuelnim letnjim kulturnoumetničkim manifestacijama u Srbiji, možemo navesti i sledeće: izložba minijaturnih knjiga „Minijatura na zrnu graška” u leskovačkoj Narodnoj biblioteci „Radoje Domanović, autora dr Dejana Vukićevića (održana od 31. maja do 30. juna 2017), prvi „Ravno Selo Film Festival” (održan od 24. do 26. juna 2017), četvrti pozorišni festival „Novi tvrđava teatar” u Čortanovcima, 46. Filmski festival u Sopotu („SOFEST”), Internacionalni festival kratkog igranog filma „Bašta fest” u Bajinoj Bašti (održan od 29. juna do 2. jula 2017), 42. Međunarodni festival monodrame i pantomime u Zemunu (održan od 29. juna do 2. jula 2017), 24. po redu Festival evropskog filma „Palić”, drugi „Southroad Music Festival” u Leskovcu.

(Fotografija: Izložba minijaturnih knjiga „Minijatura na zrnu graška” autora dr Dejana Vukićevića, 31. maj 2017, Narodna biblioteka „Radoje Domanović” u Leskovcu)

Pored prethodno navedenih, spomenućemo i: novu premijeru Nušićevog komada „Sumnjivo lice” u Narodnom pozorištu u Beogradu (21. juna), beogradsku premijeru duodrame „Preljubnici” u „Akademiji 28” (3. jula), audiciju za nove polaznike u Dramskoj školi „Prvi koraci” u Beogradu, objavljivane srpskog izdanja romana „Na osami blizu mora” hrvatskog pisca Zorana Ferića, premijeru francuskog filmskog hita „Alibi.com” u domaćim bioskopima (15. juna).

Pogledajte trejler filma:

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.