Pozorišta Srbija

„Sluškinje“ – pozorišna priča o čežnji da se bude neko drugi

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama ove godine je obeležila predstava „Sluškinje“, koju su glumice Katarina Radivojević, Marija Vicković i Leana Vučković izvele uz podršku kompanije Avon, 24. i 25. novembra u UK „Vuk Stefanović Karadžić“.

Predstava Sluskinje, Katarina Radivojevic i Marija Vickovic 3

Francuski pisac Žan Žene u ovom komadu prikazuje žudnju sestara Kler i Solanž da postanu neko drugi i prevaziđu okove sopstvene egzistencije, identiteta i socijalnog statusa koji imaju kao sluškinje. Na tom putu one umesto slobode i glamura pronalaze hladnu prazninu narcizma i otkrivaju neosetljivost onih koji imaju sve.  

“Ovo je takođe drama i o jednom duboko disfunkcionalnom porodičnom odnosu, jer Kler i Solanž su sestre, one navodno štite i podržavaju jedna drugu, ali istina je sasvim suprotna, one međusobno podstiču patološko ponašanje, žive u malignoj simbiozi u kojoj muče jedna drugu i jedna iz druge izvlače samo ono najgore” – izjavio je reditelj predstave, Stevan Bodroža.

Predstava Sluskinje, Katarina Radivojevic, Leana Vuckovic

U Srbiji je svaka druga žena bila žrtva nekog vida nasilja u porodici, a na svetskom nivou porodično nasilje trpi gotovo milijardu žena godišnje. Malo je poznato da je psihološko nasilje najčešći oblik porodičnog nasilja, čije žrtve trpe razne vrste potčinjavanja, ponižavanja, omalovažavanja i zastrašivanja.


“Kao kompanija posvećena ženama, Avon ima misiju da podrži programe koji imaju za cilj bolje razumevanje i okončanje porodičnog nasilja. Upravo zbog toga je u okviru akcije „Reci NE nasilju u porodici“ Avon podržao i izvođenje predstave „Sluškinje“, koja za cilj ima podizanje svesti o ozbiljnosti psihološkog nasilja, obrađujući temu iz neobičnog ugla i fokusirajući se na nasilje među ženama” – izjavila je Jasmina Gajić, specijalista za korporativne komunikacije kompanije Avon.

Predstava Sluskinje, Katarina Radivojevic, Marija Vickovic i Leana Vuckovic

Deset posto ukupnih prihoda od prodatih karata, za predstave održane u Beogradu, organizator je odvojio za prikupljanje sredstava za opremanje sigurnih kuća neophodnom opremom u okviru Akcije “Reci NE nasilju u porodici“. Sledeće izvođenje predstave zakazano je za 10. decembar.

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.