Pozorišta Srbija

„Samo da znaš koliko te volim“

U svakom braku postoje problemi – delimo ih na one bezazlene (njih rešimo uz par lepih reči, poljubaca i zagrljaj) i na one ozbiljne (zbog njih se brak raspada i nekada je nemoguće rešiti ih). Šta da radite kada vam brak postane samo obaveza? Kada postane stvar koja vas guši? Kada poprimi sve karakteristike monotonosti? Šta vaša supruga misli o svojoj svekrvi, tj. vašoj majci? Šta vaš suprug misli o svojoj tašti, tj. vašoj majci? Da li vam jadikovanje može pomoći? Može li vam supruga nakratko biti „psihijatar“ i obratno? Da li bi vam to pomoglo da shvatite koliko ustvari volite svog bračnog partnera?

Predstava „Samo da znaš koliko te volim“ je komična priča o muško – ženskim odnosima, koja pripoveda o svakodnevici, sporazumima i nesporazumima, svemu što nas okružuje i o onome što sami proizvedemo u partnerskim odnosima (ovi večiti ljubavni/bračni problemi prikazani su kroz devet slika iz bračnog života srednjovečnog para). Nastala je po ideji italijanskog proznog pisca Antonija Amurija (ital. Antonio Amurri), dramatizacijom njegovih zbirki-novela „Kako ubiti suprugu i zašto?“ (ital. Come ammazzare la moglie, e perché“objavljena 1974) i „Kako ubiti supruga bez suvišnih zašto?“ (ital. Come ammazzare il marito senza tanti perché“ – objavljena 1976). Amuri je uspeo da zabeleži niz svojih razmišljanja koja nam u bračnom zajedništvu padnu na pamet, pogotovu ako je ono dugačko i dosadno.

Svi uglavnom lepo reaguju. Italijan jeste pisao, ali to su neke životne priče koje smo pretvorili u komediju, na opšte uživanje publike. Ono što je najvažnije u pozorištu ili na filmu i televiziji jeste da svaki gledalac misli: „Nisam to ja, to je onaj do mene“ (iako svi tu prepoznaju sebe), jer niko ne želi da mu se desi ta radnja, odnsono ti sukobi koji se dešavaju likovima iz predstave, filma ili serije – naveo je glumac Milenko Pavlov.

Uloge: Milenko Pavlov i Ljiljana Đurić.

Reditelj: Duško Anđić.

Dramaturg: Duško Anđić.

Za katko vreme ova predstava postala je veoma popularna, a do sada je igrana u: Kanadi, Rusiji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Njujorku (nekoliko puta), Crnoj Gori, Republici Srpskoj i na Kosovu i Metohiji. U Srbiji je za godinu dana odigrana preko 100 puta. Takođe, predstava „Samo da znaš koliko te volim“ učestvovala je na 7. Međunarodnom pozorišnom festivalu u Moskvi – „Zlatni vitez“, gde je osvojila dve nagrade: „Zlatni vitez“ za najbolji glumački par i „Zlatni vitez“ za najbolju glumicu.

Predstava „Samo da znaš koliko te volim“ premijerno je odigrana 7. oktobra 2008. godine, a ponovo će biti izvedena večeras u 20 časova u „Akademiji 28“. Karte možete kupti na biletarnici „Akademije 28“, po ceni od 600 dinara.

Pogledajte video snimak o ovoj predstavi:


 

Duško Anđić

Srpski je dramski pisac i reditelj.

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.