Pozorišta Srbija

Prva repriza duodrame „Konstelacije“ u „Atelje-u 212“

Na sceni „Petar Kralj“ u „Atelje-u 212″, večeras će od 20 časova i 30 minuta biti odigrana odigrana prva repriza nove duodrame „Konstelacije“, nastala po motivima istoimenog komada jednog od najboljih savremenih engleskih dramaturga – Nika Pejna.

Duodrama "Konstelacije" (2016)(Fotografija: Duodrama „Konstelacije“, 2016)

Roland, pčelar, na roštilju upoznaje Marijanu, koja se bavi kvantnom kosmologijom. U jednom trenutku ona objašnjava kako se teorija relativiteta koja pokriva Sunce, Mesec i zvezde kosi sa kvantnom mehanikom koja se bavi molekulima, kvarkovima i atomima. I razmišlja o mogućnosti paralelne egzistencije u okviru prostora koje konflikt ove dve teorije otvara. Kvantna teorija igra značajnu ulogu u ovom komadu koji istražuje slobodnu volju i ulogu slučajnosti u našim životima. Drama Konstelacije pokazuje delovanje ove teorije u praksi, kroz odnos dvoje ljudi u paralelnim univerzumima. Komad je istovremeno i „momak sreće devojku“ i romantična komedija.

Igraju: Ana Mandić i Uroš Jakovljević.

Reditelj: Saša Milavić Dejvis (engl. Sasha Milavic Davies).

Dramaturg: Nik Pejn (engl. Nick Payne).

Duodrama "Konstelacije" (2016)(Fotografija: Duodrama „Konstelacije“, 2016)

Pejnove „Konstelacije“ premijerno su izvedene 2012. u „Rojal Kort Teatru“ (engl. „The Royal Court Theatre“) u Londonu, i za kratko vreme su postigle veliki uspeh. Nik Pejn je postao najmlađi dobitnik pozorišne nagrade koju dodeljuje londonski „Ivining Standard“ (engl. „The London evening Standard“), a ovaj komad je postavljen i na „Brodveju“ (engl. „Broadway“), gde je stekao svetsku slavu.
Duodrama „Konstelacije“ premijerno je odigrana 15. aprila 2016. Karte za večerašnje izvođenje možete kupiti na biletarnci „Atelje-a 212″, po ceni od 1.000 dinara.
Mesečni repertoar „Atelje-a 212″ možete pogledati ovde.

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.