Pozorišta Srbija

Edukujte decu uz pomoć pozorišta

Vreme u kojem živimo sve manje se zalaže za kulturu, a sve više za nekulturu. Pozorišta postaju mesta koja „današnju omladinu smaraju„. Svakao da je „bolje“ izaći u neki klub i dobro se zabaviti nego li otići u pozorište. Međutim, ako počnemo decu da odmalena vodimo u pozorište i dozvolimo njihovoj kreativnosti da se ispolji, možemo ih usmeriti ka onim pravim vrednostima, a u tome će nam pomoći „Teatar 78„.

Na sceni za decu u „Teatru 78“ proteklog vikenda odigrane su dve predstave za najmlađu publiku.

Predstava „Škola za mlade detektive“ prati poslednji školski dan Raše i Maše. Oni su pohađali školu za mlade detektive i sada je došao dan kada treba da polažu završne ispite. Raša je marljivo radio cele godie i spreman je za svaki ispit, za razliku od Maše koja se nije dovoljno trudila. Predstava je prožeta songovima koje glumci pevaju.

Gledajući ovu predstavu, deca će moći da saznaju koja su to pravila lepog ponašanja, kako pomoći drugovima u nevolji, i da li prijateljstvo može da prerate u zaljubljenost. Predstava je edukativnog karaktera (daje odgovore na mnoga pitanja koja muče decu – Šta znači biti pravi drug? Kako da simpatiji kažemo da nam se sviđa? Kakvi sve poljupci postoje?) i interaktivna sa publikom, tj. deca izlaze na scenu i glavnim akterima pomažu da savladaju sve izazove koje pred njih postavlja učitelj.

Uloge: Lazar Dubovac, Marija Karovć i Tašana Đorđević.

Reditelj: Lazar Dubovac.

Predstava „Porodica Kremenko – Ljubavni jadi malog Bam-Bama“ vraća nas u kameno doba, i prikazuje jedno zanimljivo nedeljno prepodne u Kamengradu. Fred Kremenko uživa u miru i tišini. Vilma radi jutarnju gimnastiku, a njihova ćerkica Kamičak se pakuje, jer putuje kod baka Koviljke (kod nje će provesti letnji raspust). Bilo bi ovo jedno obično nedeljno popodne da njihov komšija Bam-Bam nije (prvi put) osetio leptiriće u stomaku… Ovo je priča o odrastanju, prvoj simpatiji, prvom poljupcu, prvoj ljubavi. Ali i priča o tome da ceo život treba da se trudimo da iznova osvajamo srce drage osobe. Predstava je napravljena po uzoru na američku animiranu TV seriju iz 1960-ih, „Porodica Kremenko“.

Uloge: Mirka Vasiljević, Nemanja Janjičić, Amar Mešić, Anđela Popović.

Reditelj: Lazar Dubovac.

Lazar Dubovac je srpski glumac i reditelj. Autor je nekoliko predstava („Aladinova čarobna lampa“, „Škola za mlade detektive“, „Porodica Kremenko – Ljubavni jadi malog Bam-Bama“).

Predstava „Škola za mlade detektive“ izvedena je 10. oktobra, a „Porodica Kremenko – Ljubavni jadi malog Bam-Bama“ 11. oktobra 2015. godine.

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.