Pozorišta Srbija

Premijere predstave „Sećanje vode” u Narodnom pozorištu u Leskovcu

Na sceni Narodnog pozorišta u Leskovcu, večeras i sutra, 16. i 17. aprila 2021, od 19 časova biće odigrana prva, odnosno druga premijera predstave „Sećanje vode”, rađene po tekstu čuvene britanske dramske spisateljice Šile Stivenson.

Predstava prati priču triju sestara – Tereze, Meri i Ketrin. One se okupljaju pre sahrane majke, a svaku od njih proganjaju sopstveni demoni. Fokus je na to kako se svaka sestra nosi sa smrću majke i kako to direktno utiče na njih. Tereza, Meri i Ketrin imaju različita sećanja na iste događaje, što dovodi do stalnih prepirki oko toga čija su sećanja istinita. Kako se tri žene okupljaju nakon godina razdvajanja, sve njihove skrivene laži i izdaje samo što ne isplivaju na površinu.

Naime, sećanja sestara međusobno „komuniciraju” i pokazuju da uprkos usaglašenosti vremena i mesta, one ne mogu da se dogovore oko nijednog zajedničkog iskustva. To je posebno odjeknulo u završnoj sceni, koja prikazuje i Alchajmerovu bolest, pritom ploveći među nizom preispitivanja ostrva vašeg identiteta. Sestre lutaju oko sopstvenih ostrva sećanja, ne mogavši da se slože oko nijedne određene tačke, a opet su povezane porodičnom vezom.

 

Komad „Sećanje vode” pokazuje jedinstvo vremena, mesta i karaktera prisutnih u tragediji, jer se čini da se sama predstava odvija odjednom – u jednom prostoru i bez promene pogleda na likove. Međutim, s obzirom na to da je ovde komedija tako često prošarana tragičnim delovima, može se reći da je ovo ipak tragikomedija.

Igraju: Dragan „Boža” Marjanović, Filip Radivojević, Maja Janković, Petra Dimitrijević, Suzana Grujić i Tanja Krčmarik.

Rediteljka: Olja Đorđević.

Dramska spisateljica: Šila Stivenson.

Scenograf: Damjan Paranosić.

Kostimograf: Sava Stefanović.

Dizajner svetla: Radomir Stamenković.

Produkcija: Narodno pozorište u Leskovcu.

„Sećanje vode” je prvi komad Šile Stivenson, napisan 1996. godine. Od svog prvog, premijernog izvođenja u pozorištu „Hempsted” u Londonu, stigao je čak do Pozorišta „Vest End” u Njujorku, da bi 2000. dobio prestižnu nagradu „Lorens Olivije” za najbolju komediju. Otad se izvodi u čitavom svetu.

Karte za premijere predstave „Sećanje vode” su rasprodate, a ostatak mesečnog repertoara Narodnog pozorišta u Leskovcu pogledjte ovde, kojem je ovo prva premijera u 2021. godini.

Uživajte!

(Fotografije: Predstava „Sećanje vode”, 2021, Leskovac; © Narodno pozorište Leskovac)

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.