Pozorišta Srbija

Premijera predstave „Svici” u Narodnom pozorištu u Leskovcu

Na Sceni Narodnog pozorišta u Leskovcu večeras će od 20 časova biti premijerno odigrana predstava „Svici”, rađena po motivima teksta istoimenog komada jedne od najboljih hrvatskih dramskih spisateljica današnjice Tene Štivičić, a u dramaturgiji našeg poznatog dramaturga Željka Hubača.

Ova drama se bavi ljudima koji u prolazu rešavaju svoje probleme ili se s njima susreću po ko zna koji put, ali i dalje nisu u stanju da ih potpuno shvate. Autorka je svoje likove i njihovu večnu sudbini, uz vešto korišćenje svoje nepresušne kreativnosti i mašte, smestila na aerodrom, kako bi mogla na jednom mestu da suoči par alkoholičara s ljubavnicima koji se ponovno sreću posle 20 godina, usamljenog penzionera s mladom emigrantkinjom koja sanja nešto bolje od onoga iz čega dolazi, a sve njih sa aerodromskim osobljem, naviknutim na brzu izmenu ljudi i sudbina.

Pošto silom prilika ostaju zarobljeni, između dva leta, negde na drugom kraju sveta, neispavani, u pogrešnoj vremenskoj zoni, s negativnim bioritmom i poremećenim planovima, prisiljeni su da čekaju. Nervozni i umorni, jedni drugima staju na put i utiču na planove, menjajući, možda zauvek, jedni drugima sudbinu.

Igraju: Ana Đorđević, Bojan Veljović, Filip Radivojević, Ivan Janković, Jovana Grozdanović, Maja Janković, Miodrag Krčmarik, Nataša Stanković, Petra Dimitrijević, Predrag „Pepi” Smiljković, Suzana Grujić i Tanja Krčmarik.

Rediteljka: Ksenija Krnajski.

Autorka originalnog teksta: Tena Štivičić.

Dramaturg: Željko Hubač.

Kompozitor: Vladimir Petričević.

Prva repriza predstave „Svici” zakazana je za 9. maj 2019. Karte možete da kupite na biletarnici Narodnog pozorišta u Leskovcu, po ceni od 300 dinara. Takođe u istom pozorištu, nedavno je premijerno izvedena i predstava „Otac”, dok je pre par dana širom sveta obeležen Dan planete Zemlje, odnosno Svetski dan knjige i autorskih prava.

(Fotografija: Predstava „Otac”, Narodno pozorište u Leskovcu, 2019; © Narodno pozorište u Leskovcu)

Mesečni repertoar Narodnog pozorišta u Leskovcu pogledajte ovde.

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.