Pozorišta Srbija

Premijera predstave „Sirano“ u Narodnom pozorištu u Beogradu

Na sceni „Raša Plaović“ u Narodnom pozorištu u Beogradu, večeras će od 20 časova i 30 minuta biti premijerno odigrana predstava „Sirano“, po motivima istoimenog komada slavnog francuskog pisca Edmona Rostana.

Predstava "Sirano" (2016)(Fotografija: Predstava „Sirano“, 2016)

Ovaj komad uzbuđuje krv kao šampanjac, život se u njemu iskri kao vino i opija žudnjom za životom. Sirano de Beržerak (franc. Hercule-Savinien de Cyrano de Bergerac) jeste jedan od onih malobrojnih, ali uvek vrlo nesrećnih ljudi kojima je bila dosuđena visoka čast da budu bolji i pametniji od svojih savremenika. Što se više uzdiže glava takvog čoveka iznad gomile sveta, tim više udaraca pada na tu glavu. Sirano de Beržerak – to je ličnost koja, kako kažu, nema značaja u istorijskom toku, ali koja, tim više, uvek može da ubrza tok života, ako to želi. Kao što se uz dno lađe u slanim, morskim vodama pripiju razni morski paraziti i, množeći se u ogromnim masama, usporavaju njeno kretanje kroz talase, tako se uz naš život pripijaju raznovrsne predrasude i, hraneći se njegovim sokom, čovekovim duhom, unakažavaju ga, smetaju mu da se kreće slobodno ka istini i lepoti.

Borba s tim parazitskim izraštajem na telu života, borba s prostotom i glupošću ljudskom, sa svim onim što nije pošteno, nije lepo, nije jednostavno – to je borba koju je celog svog života vodio Sirano de Beržerak, junak Rostanove komedije, blistave po duhovitosti. (…) Sirano de Beržerak je davno umro. Mi, na žalost, živimo… tj. tačnije rečeno, mi neprestano razmišljamo kako da živimo. U tome je pitanju – ceo život onih koji žive razumno. Oni koji nesvesno žive, srećniji su od nas. (…) Možda Beržerak u životu nije bio takav kako ga predstavlja umni francuski pisac – šta nas se to tiče? U Rostanovoj herojskoj komediji imamo pred sobom neuračunljivo hrabrog Gaskonjca čiji je jezik oštar kao mač, a mač prav i siguran kao jezik.

Igraju: Andreja Maričić, Goran Jevtić, Milo Lekić, Miloš Đorđević, Nikola Vujović, Sonja Knežević, Suzana Lukić, Uroš Jakovljević, Zorana Bećići-Đorđević i Zoran Ćosić.

Reditelj: Ivan Vuković.

Dramaturg (pisac originalnog dela): Edmon Rostan (franc. Edmond Rostand).

Prevod: Milan Dimović.

Dramaturg (adaptacija teksta): Molina Udovički-Fotez i Slobodan Obradović.

Predstava "Sirano" (2016)(Fotografija: Predstava „Sirano“, 2016)

Prva repriza predstave „Sirano“ biće izvedena 28. maja 2016. Karte za večerašnje izvođenje možete kupiti na biletarnci Narodnog pozorišta u Beogradu, po ceni od 1.000 dinara.
Mesečni repertoar Narodnog pozorišta u Beogradu možete pogledati ovde.

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.