Pozorišta Srbija

Premijera predstave „Pod žrvnjem” u Jugoslovenskom dramskom pozorištu

Na Sceni „Ljuba Tadić” u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP) večeras će od 20 časova biti premijerno odigrana predstava „Pod žrvnjem”.

1(Fotografija: Predstava „Pod žrvnjem”, Jugoslovensko dramsko pozorište)

Ovaj komad nastao je početkom 20. veka. On nam otkriva svet periferije, umorno vegetiranje u vlažnim i prljavim straćarama i zapuštenim dvorištima, polusvet sa svojim razorenim porodicama, spreman na sve: na nož, krađu, prostistuciju, podvođenje… Nenadićevi živopisni beogradski likovi, iako u živom pesku do grla, gaje nadu da je moguće nešto lepše i bolje, bilo kao san o spasonosnom bekstvu, bilo kao vera da negde postoji srećna zemlja. Ovi obespravljeni junaci, otuđeni i često animalni, u tom presudnom času – pod žrvnjem – imaju pred sobom tri puta…

Igraju: Anita Mančić, Amar Ćorović, Bojan Lazarov, Boris Isaković, Jelena Petrović, Marko Janketić, Milica Gojković, Miodrag Dragičević, Nebojša Ljubišić, Nebojša Milovanović, Neand Jezdić i Vesna Stanković.

Režija: Egon Savin.

Izbor muzike: Egon Savin.

Pisac originalnog teksta: Dragoslav Nenadić.

Dramaturg: Miloš Krečković.

2(Fotografija: Predstava „Pod žrvnjem”, Jugoslovensko dramsko pozorište)

Ovom predstavom JDP nastavlja repertoarsku liniju novog čitanja zaboravljene baštine, kao što je to radilo i u prethodnim godinama sa predstavama „Tako je moralo biti”, „Terasa”, „Nebeski odred”

Prva i druga repriza predstave „Pod žrvnjem” biće izvedene 17, odnosno 19. oktobra 2016. Karte možete kupiti na biletarnici Jugoslovenskog dramskog pozorišta, po ceni od 1.200 dinara.

Pogledajte video-snimak najave predstave:

Mesečni repertoar JDP-a možete da pogledate ovde.

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.